Opasne igračke često se nađu u trgovinama

Radiosarajevo.ba
Opasne igračke često se nađu u trgovinama

Opasne igračke se redovno nađu u prodavnicama uprkos inspekcijama pri uvozu, a posebno zabrinjavajuće je što se u ovim predmetima namijenim najmlađima, nerijetko nalaze i nedopuštene količine ftalata, hemijskih spojeva koji mogu izazvati niz zdravstvenih problema, pišu danas Nezavisne.

"Igračke i drugi proizvodi za djecu ne smiju sadržavati više od 0,1 odsto ftalata. Prilikom uzimanja deset uzoraka, samo u jednom slučaju je utvrđeno da je ispravan", kaže Dušanka Makivić, viša stručna saradnica za odnose s javnošću u Republičkoj upravi za inspekcijske poslove.

Podaci Agencije za nadzor nad tržištem BiH pokazuju da su, samo tokom aprila, iz prodaje povučene dvije vrste potencijalno opasnih proizvoda za djecu - drvene slagalice Shape Puzzle, te plišani uskršnji zečevi. Mjesec ranije isto se dogodilo s igračkama za kupanje marke Playgro. Utvrđeno je da spomenute slagalice mogu predstavljati rizik za zdravlje zbog nepostojanosti boja, zečevi jer je postojao rizik da dijete otkine i proguta dio, a isti problem je ustanovljen i kada su u pitanju igračke za kupanje.

"Kada je riječ o gumenim igračkama za kupanje marke Playgro, potrošačima, koji su kupili ovaj proizvod savjetuje se da ga prestanu koristiti. Građani koju su kupili uskršnjeg zeku treba da ga sklone van dohvata djece", navedeno je u Agenciji za nadzor nad tržištem BiH.

Inspektori potvrđuju da je bilo slučajeva da opasnim igračkama put do mališana presjeku već prilikom uvoza. Republička uprava za inspekcijske poslove je prošle godine, prilikom nadzora nad uvozom, pronašla 120 igračaka s oštrim ivicama, kod 22 ih se lako skidala boja, a 11 glodalica, kako je utvrđeno, bilo je nemoguće dezinfikovati kuhanjem.

Ombudsmani za zaštitu potrošača u BiH opominju da prilikom svake kupovine treba biti vrlo oprezan i provjeriti u kojoj mjeri neki proizvodi, a naročito oni jeftiniji, mogu ugroziti zdravlje.

"Nažalost, velika je vjerojatnoća da će se i dalje događati da određeni broj proizvoda koji ugrožavaju život i zdravlje potrošača bude pušten na tržište i dospije do kupca. Zabrinjava činjenica da se u velikoj mjeri radi o igračkama i proizvodima namijenjenim najmlađoj populaciji", upozorava Dragan Doko, ombudsman za zaštitu potrošača u BiH.

On ocjenjuje da Agencija za nadzor nad tržištem BiH, zajedno s inspektoratima, ulaže napore u cilju zaštite zdravlja potrošača. Zaključuje da to, ipak, ne znači da potrošači treba da budu opušteni i osjećaju se bezbjedno.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak