Opada broj lažnih azilanata iz BiH

Radiosarajevo.ba
Opada broj lažnih azilanata iz BiH


Broj lažnih azilanata iz BiH u zemljama Evropske unije opada, što je dobar znak da vizni režim neće biti ponovno uveden.

Posljednji izvještaj pokazao je da je u opadanju broj lažnih azilanata iz BiH u zemljama Evrope unije, izjavio je za Fenu šef Monitoring tima za praćenje primjene bezviznog režima Bakir Dautbašić.

Međutim, upozorio je, konačna cifra u 2012. godini bila je velika, do sada najveća, i "imamo veliko povećanje što samo po sebi nije dobro".

„Imat ćemo priliku da razgovaramo sa nadležnim institucijama Evropske unije naredne sedmice u Briselu, 22. februara, kada će biti održan redovni sastanak monitoring timova zemalja regiona sa predstavnicima Evropske unije, gdje ćemo objasniti naša stajališta. Vjerovatno ćemo dobiti i određene opomene iz EU zbog povećanja brojeva, naročito imajući u vidu da je u posljednje vrijeme povećan trend azilanata iz afričkih i azijskih zemalja, gdje su neuralgične situacije“, kazao je Dautbašić.

Sigurno, dodao je on, da Evropu jako zabrinjava to povećanje i sigurno da im ne treba bilo kakvo povećanje lažnih azilanata koji dolaze iz našeg regiona i zloupotrebljavaju prednosti bezviznog režima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak