Online klađenje u BiH: Blokada i za domene .ba

Radiosarajevo.ba
Online klađenje u BiH: Blokada i za domene .ba


Krajem prošle sedmice, Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) poslala je dopis svim internet providerima u Bosni i Hercegovini da onemoguće pristup internet stranicama za nelegalno online klađenje. Provjerili smo: većini tih internet stranica više nije moguće pristupiti iz Bosne i Hercegovine - barem iz Sarajeva, no dostupno ih je nekoliko, poput stranica Expekt.com, WilliamHill.com ili Betfair.com.

Naredba: Zabrana internet klađenja u BiH

Zahtjev je otišao po nalogu Ministarstva finansija Federacije BiH (RS je ovo provela još prošle godine, op.a.), a sve kako bi se ispoštovao Zakon o igrama na sreću čiji član 11. striktno brani priređivanje igara na sreću putem interneta.

Pojavile su se i spekulacije da su domaći monopolisti na igre na sreću lobirali za ovu akciju jer u posljednje vrijeme enormno raste broj 'online kladioničara' u našoj zemlji.

Kako doznajemo u Ministarstvu finansija, dopis je poslan nakon što su primili dojavu da se igre na sreću sve više priređuju putem inostranih internet stranica ili web-portala dostupnih građanima u Bosni i Hercegovini.

„Utvrdili smo da je u konkretnom slučaju riječ o inostranim pravnim licima odnosno priređivačima internet igara na sreću koji nemaju sjedište niti odobrenje za priređivanje na teritoriji BiH. Pomenuta pravna lica neovlašteno putem domaćih web-portala vrše usluge marketinga tj. postavljanja tzv. banera-prostora za reklame sa linkom inostranih priređivača“, potvrđeno je za naš portal u Ministarstvu.

Kako nemaju tehničke mogućnosti da onemoguće pristup tim internet siteovima, za pomoć su se iz Ministarstva obratili nadležnom organu, odnosno RAK-u. Doznali smo i da će biti blokirane sve stranice koje omogućavaju nelegalno kockanje, bez obzira da li imaju domene .com, .eu, .ba...

Iz Ministarstva su, za kraj, naveli da su brojne posljedice koje pojava nelegalnog internet klađenja ostavlja na bh. društvo. Neke od njih su i nemogućnost kontrole finansijskih transakcija izvršenih tokom učešća bh. igrača u takvim igrama, nemogućnost sprječavanja pranja novca, te stvaranje nelojalne konkurencije u odnosu na legalne priređivače koji posjeduju odobrenja vlasti.

Kako bi to riješili,bh. priređivači igara na sreću - od lutrije do automat-klubova - povezat će se sa serverom Uprave igara na sreću Porezne uprave. Na ovoj tzv. 'otvorenoj mreži', bit će uspostavljen detaljan nadzor prometa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak