Online centar za informacije o nestalim osobama

Radiosarajevo.ba
Online centar za informacije o nestalim osobama

U organizaciji Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP) danas je u Sarajevu upriličena prezentacija o procesu traženja nestalih u BiH u sklopu koje je predstavljen ICMP-ov online centar za informacije o nestalim osobama.

Radi se o interaktivnom pretraživaču koji  porodicama nestalih i drugim zainteresiranim subjektima omogućava da putem Interneta (ICMP-ove stranice) provjere status nestalih srodnika/osoba koristeći tri različita pretraživača - Upit o nestalim osobama, Upit o uzorcima posmrtnih (post-mortem) ostataka i Upit o grobnicama (pojedinačnim i masovnim).

Opširnije ovdje.

ICMP-ov online centar omogućava da se nakon ukucavanja imena i prezimena nestale osobe u određenu rubriku pretraživača - Upita o nestalim osobama dođe do preciznih podataka, uključujući informacije o datim DNK-a uzorcima, odnosno o tome da li je došlo do podudaranja, te izdavanja DNK-nalaza.

Upit o uzorcima posmrtnih  ostataka dostupan je samo nadležnim institucijama i sudskomedicinskim vještacima koji su dio ICMP-ovog DNK identifikacionog programa, a za javnost je značajan i treći pretraživač koji se tiče predatih DNK-a uzoraka iz određenih grobnica.

Pokazatelji svjedoče o tome da je u Bosni i Hercegovini dosad pronađeno i identificirano više od dvije trećine od nestalih osoba, odnosno da je proces traženja nestalih obuhvatao oko 30.000 osoba, a da je dosad pronađeno oko 20.000, te da se nastavlja traganje za još oko 10.000 nestalih, prenosi Fena.

Od ukupnog broja pronađenih 13.402 osobe identificirane su putem DNK analize, a ostatak metodom prepoznavanja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak