Omerović: OHR i OSCE su dužni osigurati poštivanje ljudskih prava

Radiosarajevo.ba

Predstavnici nijedne državne institucije u BiH nisu rekli da se vrši diskriminacija nad našom djecom, a predstavnici OHR-a i OSCE-a svojom šutnjom govore da su gori od naših političara - ustvrdio je danas jedan od roditelja djece bošnjačke nacionalnosti iz Konjević-Polja Muhizin Omerović.

Roditelji i djeca još od jučer štrajkaju pred zgradom Ureda visokog predstavnika u Sarajevu, tražeći da se njihovoj djeci omogući izučavanje nacionalne grupe predmeta.

"Ne želimo više da nam pričaju priče u kojima nam ništa ne kažu. Potrebno je samo jasno da kažu da li imamo pravo na nacionalnu grupu predmeta", kazao je.

Omerović još dodaje da "ukoliko im odgovore da nemaju pravo na nacionalnu grupu predmeta, on će priznati da je zloupotrijebio svoju djecu u druge ciljeve".

"Ovo nije slučaj samo škole u Konjević-Polju. Tortura traje već deset godina", tvrdi Omerović, piše Agencija Fena. 

Naglašava da su OHR i OSCE dužni da osiguraju da se poštuju ljudska prava u BiH.

Roditelji i djeca iz Konjević-Polja od jučer su pred zgradom OHR-a u Sarajevu, gdje od međunarodne zajednice traže da se konačno izjasni o tome da li bošnjačka djeca imaju pravo na nacionalnu grupu predmeta.

Roditelji su noć proveli pod šatorima i najavljuju da neće odustati dok njihovi problemi ne budu riješeni.

Djeca iz Konjević-Polja ne pohađaju nastavu od 2. septembra, jer Ministarstvo prosvjete RS nije ispunilo zahtjeve roditelja da djeci omogući izučavanje nacionalne grupe predmeta, kao i da adekvatno riješe pitanje nacionalnog sastava školskog odbora.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak