Oleg Čavka u Dnevniku D FTV-a

Radiosarajevo.ba
Oleg Čavka u Dnevniku D FTV-a

Šta stvara pogodno tlo za rađanje zločinačkih organizacija? Ko podržava bogataše koji ne moraju dokazivati odakle im bogatstvo? Kome ne treba zakon o oduzimanju nelegalno stečene imovine? Koja pitanja je otvorio slučaj Gaši - ima li nastavak? Kako kažnjavati nasilnike koji se javno izruguju građanima i pravosudnom sistemu? Šta je sa svim šamarima koji nisu snimljeni? Kad je đavo odnio šalu? Gost Dnevnika D bio je Oleg Čavka, tužilac u Kantonalnom tužilaštvu Sarajevo.

Predmet Gaši je poseban jer se neke stvari u presudi dešavaju prvi put. Krivično djelo u ovoj optužnici je složeno i novo krivično djelo u bh. zakonodavstvo. Iskustvo proisteklo iz ovog može poslužiti u budućnosti, kaže Čavka. Presudom je sankcionisano i krivično djelo i njegove posljedice.

Još uvijek je nejasno na koji će se način nakon pravosnažnosti presude tretirati oduzeta nelegalno stečena imovina. Problem predstavlja i zakonska regulativa o dokazivanju porijekla imovine. Situacija je takva da se u istrazi ne smije pitati za porijeklo imovine. Društvena pojava da masa bogataša ne može na adekvatan način objasniti kako su stekli bogatstvo za kratko vrijeme dovodi do potrebe da se donese zakon koji će omogućiti princip obrnutog dokazivanja.

Tokom istrage, suđenja, cjelokupnog procesa pokazalo se da je i politika upletena. Čak su i mediji omogućili javnosti da javnosti da nasluti takvo nešto. Nije sporno da iole organizovanija kriminalna grupa ima političke pokrovitelje, rečeno je u Dnevniku D.

RTVFBiH/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak