Okupirajmo Sarajevo 15-og oktobra!

Radiosarajevo.ba
Okupirajmo Sarajevo 15-og oktobra!

Protesti protiv bankarske i korporativne pohlepe koji su počeli 17. septembra na Wall Streetu, šire sena cijele SAD. Nedavno ih je podržao i dobitnik nobelove nagrade za ekonomiju Joseph Stiglitz. Danas su protesti solidarnosti sa američkim demonstrantima održani u Bruxellesu. Demonstranti su za medije govorili da je u toku uništavanje srednje klase, da bogati postaju sve bogatiji, a siromašni sve siromašniji i da je vrijeme za globalni pokret protiv bankarske i korporativne pohlepe. Pokret svjetske solidarnosti Occupy world je 15. oktobar proglasio danom solidarnosti sa demonstrantima sa Wall Streeta širom svijeta.

U BiH su demonstracije solidarnosti najavili Jedinstvena organizacija za socijalizam i demokratiju (JOSD) i pokret Dosta!  JOSD je na novoosnovanij Facebook grupi "Okupirajmo Sarajevo"  najavio protestno okupljanje ispred BBI-a, plenum građana i diskusiju. Nakon toga će demonstranti krenuti u protestnu šetnju prema Centralnoj banci BiH, a protestna šetnja će se nastaviti kroz ulicu Ferhadiju do sarajevske Katderale i nazad do platoa ispred BBI-a, tj. Trga Djece Sarajeva. JOSD je kao zahtjeve protesta istakao svoj dokument "Sedam stvarnih razloga za proteste u BiH", koji na prvom mjestu podrazumjeva regulaciju postojećih komercijalnih banaka i otvaranje javnih/državnih sektorskih banaka namjenjenih kreditiranju stanovništva! JOSD također zahtjeva progresivno oporezivanje, zabranu prodaje prirodnih resursa, kao i zabranu daljnjih privatizacija, suzbijanje birokratske samovolje u državnim institucijama, kao i oslobađanje sindikalnog djelovanja i radničke autonomije. Iz JOSD-a su navaili i promociju svojih novih publikacija, kao i brošure za studente Univerziteta u Sarajevu. "Svaka ulica je Wall Street, svaki most je Brooklyn most!", poruka je na JOSD-ovom plakatu.

Pokret Dosta je pozvao na protest protiv neoliberalnog kapitalizma "koji pripadnicima elite donosi enormna bogatstva i raskošne živote, dok milioni ljudi gladuju!" Na Facebook eventu, koji su kreirali Dostaši se kaže da je vrijeme da se "radnicima i radnicama", koji su temelj drušva, "konačno za rad plati onoliko koliko vrijede". Radnici, smatraju u "Dosta!" ne smiju ovisiti o raspoloženju poslodavca. Dosta je zatražio i podršku učenika, studenata, nastavnika, kao i poljoprivrednika.

"Mi smo 99% koji ne odlučuju o toku svog života, ne upravljamo svojim životima i ne živimo svoj život. Vrijeme je da to promijenimo!!", poručuju iz Dosta! Dosta će okupljanje svojih aktivista ograničiti na plato ispred BBI centra.

 



 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak