Okončati kontrolu SDA nad policijom

Radiosarajevo.ba
Okončati kontrolu SDA nad policijom

Usvajanje Zakona o unutrašnjim poslovima Federacije BiH bi predstavljalo kra perioda od skoro 20 godina, u kojem je politička kontrola nad policijom pripadala Stranci demokratske akcije (SDA), navodi se u priopćenju za medije Naše stranke. 

Po tome, čvrsto odbijanje zakona koji kontrolu nad policijom vraća u ruke demokratski izabranih predstavnika i izvršnoj vlasti predstavlja, po navodima iz soaopćenja, očekivan potez.

"Smatramo apsurdnom činjenicu da to rade uz obrazloženje da se bore protiv politizacije. S druge strane, obzirom na istoriju, obim i stranačku strukturu državnog kriminala njihova zabrinutost je vjerovatno i opravdana", kaže Predrag Kojović, delegate Naše stranke u Domu naroda Parlamenta FBiH.

Sam prijedlog zakona je daleko ispod očekivanja Naše stranke, budući da ne nudi nova rješenja za neefikasnu, ali i izuzetno skupu policiju kakva je trenutno. Tu se nalazi i problem nepostojanja zajedničke baze podataka, kao i podjela nadležnosti između kantonalnih i entitetskih ministarstava koja onemogućavaju efikasnu istragu, navodi se u saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak