Oko 76 posto građana BiH podržava ulazak u EU

Radiosarajevo.ba
Oko 76 posto građana BiH podržava ulazak u EU

U BiH oko 76 posto građana podržava integraciju zemlje u EU, govore rezultati istraživanja javnog mnjenja koje je u januaru provela Direkcija za evropske integracije BiH uz podršku projekta EU Awareness II.

Oko 79 posto građana Federacije BiH i 67 posto građana Republike Srpske ima pozitivno mišljenje o EU, saopšteno je iz Direkcije za evropske integracije BiH.

Ispitanici su izrazili jednak ili viši nivo podrške evropskom procesu kao i u istraživanju provedenom u decembru 2010. godine. Trećina anketiranih građana smatra da je najvažnija prednost članstva u Uniji stvaranje većeg broja kvalitetnijih radnih mjesta, dok je druga najizraženija prednost garancija trajnog mira, te politička stabilnost i sloboda kretanja. Dodatno unapređenje kvaliteta života građana BiH koje bi došlo sa ulaskom u EU je borba protiv korupcije, govore rezultati.

Gotovo polovina ispitanika smatra da je najveći nedostatak članstva u Evropskoj uniji povećanje troškova života i poreza.

Prema mišljenju većine anketiranih, pouzdana radna snaga i prirodni resursi su navjeće vrijednosti koje BiH može donijeti Uniji.

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak