OHR: Zašto Dodik ne želi popis državne imovine?

Radiosarajevo.ba
OHR: Zašto Dodik ne želi popis državne imovine?


OHR traži transparentnost sa imovinom građana i građanki BiH

Nejasno je zašto premijer Republike Srpske Milorad Dodik ne želi da popis imovine bude proveden, te da na taj način bude otvoren put za ispunjavanje još jednog cilja potrebnog za zatvaranje OHR-a, izjavio je glasnogovornik OHR-a Oleg Milišić.

Pojašnjavajući razloge zbog kojih je visoki predstavnik Valentin Inzko nedavno uputio pismo najvišim dužnosnicima BiH, entiteta i Distrikta u vezi sa državnom imovinom, Milišić je kazao kako je sada jasno da Radna grupa neće uspjeti da završi popis imovine do kraja svog mandata koji ističe 30. septembra.

To ozbiljno dovodi u pitanje mogućnost da cilj vezan za državnu imovinu bude ispunjen prije novembarske sjednice Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira, upozorio je Milišić.

U OHR-u smatraju da je provođenje popisa imovine tehničko pitanje i dodaju kako je Vijeće ministara prilikom uspostavljanja Radne grupe za popis istaklo da “popis imovine ni na koji način neće prejudicirati podjelu imovine između institucija BiH, entiteta i drugih nivoa vlasti u BiH.”

Također, OHR još jednom podsjeća na činjenicu da je Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira već zatražio od visokog predstavnika da poduzme sve odgovarajuće mjere kako bi osigurao potpuno ispunjavanje pet ciljeva.

Visoki predstavnik je u pismu državnom i entitetskim premijerima, državnim ministrima pravde i finansija, pravobraniocu BiH i načelniku Brčko Distrikta poručio da će, ako Radna grupa uskoro ne poduzme konkretne korake da izvrši objektivan popis državne imovine, razmotriti alternativne mjere kojima će se osigurati popis imovine.
Te mjere bi između ostalog mogle podrazumijevati i to da OHR provede tehnički popis.

Inzko je nezadovoljan činjenicom da se u protekla četiri mjeseca od formiranja, Radna grupa dosad nije uspjela dogovoriti ni o čemu, pa čak ni o metodologiji popisa.

"Stoga još jednom apeliram na vas da poduzmete potrebne mjere kako biste proveli odluke koje ste sami donijeli i konačno postigli napredak u provođenju popisa imovine. U suprotnom, OHR će možda biti primoran da djeluje na način koji sam naveo", poručio je Inzko.

S druge strane, premijer RS Milorad Dodik mišljenja je da je OHR „odavno izgubio nepristrasnu ulogu u rješavanju pitanja državne imovine“, te naglašava kako je stav RS da treba primijeniti popis imovine predviđen zakonom koji je nametnuo nekadašnji visoki predstavnik u BiH Paddy Ashdown.

Vezano: Komisija za imovinu ne zna šta da popiše

fena/radiosarajevo.ba


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak