OHR u potpunosti podržava rad Tribunala

Radiosarajevo.ba
OHR u potpunosti podržava rad Tribunala

Danas u Sarajevu, tokom svog susreta s glavnim tužiocem Haškog tribunala Sergeom Brammertzom, visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Valentin Inzko zagarantovao je kontinuiranu podršku OHR-a u osiguranju pune saradnje organa vlasti u BiH s Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju, saopćeno je iz OHR-a.

Tokom prvog susreta ove dvojice zvaničnika otkad je Inzko preuzeo aktuelnu dužnost, on je glavnom tužiocu Brammertzu rekao da "puna saradnja BiH s Haškim tribunalom predstavlja prioritet za ovaj ured."

"Spreman sam da upotrijebim ovlasti koje su mi dodijeljene ukoliko to bude potrebno", naglasio je.

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU je naglasio da su zločine počinili pojedinci i da oni moraju snositi odgovornost.

Predaja Ratka Mladića i Gorana Hadžića Haškom tribunalu je prioritet. Saradnja među agencijama usmjerena na razbijanje mreža njihovih pomagača mora biti nastavljena.

Visoki predstavnik i glavni tužilac su konstatirali da je Vijeće ministara BiH usvojilo Državnu strategiju za rješavanje slučajeva ratnih zločina u decembru prošle godine.

Uzimajući u obzir broj predmeta, odnosno zločina koje treba procesuirati u Bosni i Hercegovini "Snažna strategija je davno prije trebala biti usvojena", naglasio je Inzko.

Naglasio je također da bi produženje mandata međunarodnim sudijama i tužiocima u Sudu BiH, kako bi oni mogli nastaviti da rade na slučajevima ratnih zločina visokog profila, uveliko unaprijedilo povjerenje javnosti te uvjerilo međunarodnu zajednicu da se provodi pravda kad su u pitanju ratni zločini u BiH.

Visoki predstavnik i glavni tužilac su se složili da je ozbiljan problem to što je Radovan Stanković koji je osuđen za vođenje zatočeničkog centra u Foči u kojem su zatočenice bile silovane, i dalje na slobodi, dvije godine nakon bjekstva iz zatvora. Do sada nijedna osoba nije odgovarala za njegovo bjekstvo. Radovan Stanković je prijetio tužiocima u BiH i sudijama iz Srbije.

"Sutra ću posjetiti Beograd zbog niza sastanaka na visokom nivou te ću spomenuti potrebu za uspostavljanjem mehanizama koji će onemogućiti da granice u regionu pružaju utočište ratnim zločincima", rekao je Inzko.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak