OHR poziva Vladu RS da ispuni obaveze u slučaju Avde Palića

Radiosarajevo.ba
OHR poziva Vladu RS da ispuni obaveze u slučaju Avde Palića

Ured visokog predstavnika pozvao je Vladu RS-a da ispuni obaveze u vezi sa slučajem pukovnika Armije RBiH Avde Palića.

Iz OHR-a podsjećaju da je na sutrašnji dan prije 14 godina, tri dana nakon pada UN-ove zaštićene zone Žepa, komandant snaga Armije RBiH pukovnik Avdo Palić otišao do kompleksa Zaštitnih snaga UN-a u Žepi kako bi pregovarao o evakuaciji preostalih stanovnika enklave. Kada je stigao u ovaj kompleks, odvele su ga snage bosanskih Srba i nikada više nije viđen.

Od tada se Avdo Palić zvanično vodi kao nestala osoba iako je kasnije istražna komisija RS-a utvrdila da je ubijen, a moguće lokacije njegovih ostataka nepoznate.

Prije više od osam godina, Dom za ljudska prava BiH i Ustavni sud BiH su obavezali vlasti Republike Srpske da lociraju i vrate posmrtne ostatke pukovnika Palića njegovoj porodici.

Uprkos raznim obećanjima visokih zvaničnika i mnogim osujećenim naporima, ova obaveza i dalje ostaje neispunjena i sada je predmet pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strasbourgu.

Na ovu godišnjicu, OHR poziva Vladu RS-a da se ponovno angažuje na ovom pitanju, iskoristi svoje mnogobrojne kontakte sa Srbijom, okonča misteriju nestanka pukovnika Palića i vrati njegove posmrtne ostatke porodici kako bi mu osigurala dostojanstveno mjesto za vječni počinak, saopćeno je iz OHR-a.

FENA/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak