OHR: Počinju pregovori s bh. liderima o Mostaru

Radiosarajevo.ba
OHR: Počinju pregovori s bh. liderima o Mostaru

Visoki predstavnik Valentin Inzko danas u 16 sati u zgradi OHR-a, u Sarajevu, okupit će političke stranke sa sjedištem u Federaciji Bosne i Hercegovine (koje su zastupljene u Parlamentarnoj skupštini naše zemlje) kako bi zvanično otpočela politička faza procesa postizanja konačnog dogovora o implementaciji odluke Ustavnog suda BiH za Mostar

Podsjećanja radi, Ustavni sud BiH donio je presudu kojom je naložio izmjene državnog Izbornog zakona u dijelu koji definira izbor vijećnika u Gradsko vijeće (GV) Mostara, odnosno, ukidanje modela prema kojem svaka izborna jedinica daje isti broj članova GV Mostara i uvođenje delegiranja vijećnika po principu “jedan čovjek jedan glas”. Izmjene Zakona može provesti samo Parlament BiH

Sutrašnji sastanak je samo početak procesa. U narednim sedmicama uloga OHR-a, uz podršku šire međunarodne zajednice, bit će da omogući postizanje rješenja među domaćim akterima kako bi se izbori u Mostaru održali na osnovu sistema koji je u skladu sa presudom Ustavnog suda. Ambasadori članica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC), kao i šefovi misija OSCE-a i Vijeća Europe, također će prisustvovati ovom sastanku kako bi pokazali opredijeljenost međunarodne zajednice ka rješenju ovog pitanja. 

"Tokom dvije godine od kada je Ustavni sud donio odluku, stranke nisu uspjele postići dogovor o tome kako je provesti. Iskoristit ćemo naše mogućnosti kako bi pokušali pomoći u postizanju tog sporazuma. Da bi taj pokušaj bio uspješan, domaći lideri moraju pokazati da su na visini zadatka, da posjeduju mudrost i fleksibilnost“, izjavio je Inzko. 

Kako je javila novinska agencija Fena, Druge stranke zastupljene u Parlamentu BiH bit će pomno informirane o napretku, a predstavnici srpskog naroda u Mostaru su također pozvani da sudjeluju u procesu, priopćeno je iz OHR-a. „Ljudi koji žive u Mostaru nisu mogli glasati prošle sedmice“, rekao je visoki predstavnik. "Naši napori imaju za cilj da se ovo stanje ispravi što je moguće prije“. 

Zbog neizmijenjenog Izbornog zakona, protekli, lokalni izbori, koji su u našoj zemlji održani 7. oktobra, nisu se mogli provesti u Mostaru.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak