OHR i OSCE pozivaju vlasti da ne ruše kuću u kojoj je spaljeno 70 Bošnjaka

Radiosarajevo.ba
OHR i OSCE pozivaju vlasti da ne ruše kuću u kojoj je spaljeno 70 Bošnjaka

OHR i OSCE uputili su danas zajedničko pismo načelniku Opštine Višegrad kojim jasno pozivaju vlasti da obustave planirano rušenje kuće u Pionirskoj ulici, a koja je bila poprište užasnog ratnog zločina. 

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko i vršiteljica dužnosti šefa Misije OSCE-a u BiH Nina Suomalainen upozoravaju da bi, ukoliko se krene s planiranim izvršenjem i rušenjem 24. decembra, to moglo biti shvaćeno kao veoma negativan korak koji podsjeća na neke od najtežih dana u historiji ove zemlje.

Pored značaja moralnih i ljudskih prava, kao i pomirenja u ovom slučaju, Inzko i Suomalainen također su prenijeli svoja saznanja da kuća može sadržavati materijalne dokaze u vezi s krivičnom istragom koja se provodi.

"Kada je u pitanju planirana cesta, a nakon posjete navedenoj lokaciji prošle sedmice, OHR i OSCE smatraju da postoji prostor za kompromis koji bi omogućio istovremeno postojanje i planirane ceste i kuće", navedeno je u pismu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak