Oglasilo se i Ministarstvo obrazovanja: Škole u Unsko-sanskom kantonu neće raditi dva dana

0
Radiosarajevo.ba
Oglasilo se i Ministarstvo obrazovanja: Škole u Unsko-sanskom kantonu neće raditi dva dana

Povodom tragedije u Sanskom Mostu, gdje je Mehmed Vukalić usmrtio troje radnih kolega, oglasilo se i Ministarstvo obrazovanja Unsko-sanskog kantona.

Denis Osmankić, Ministar obrazovanja u Unsko-sanskom kantonu, saopštio je za RTV Sana da "od danas više niko nije isti!"

"Duboko potreseni, uznemireni i ožalošćeni, skupljamo snagu da smisleno odgovorimo na nezapamćeni zločin u mjestu i među ljudima gdje nasilje naprosto ne pripada", rekao je, te dodao da "Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta USK-a izražava duboko žaljene i saučešće porodicama preminulih, svim kolegama i kolegicama, svoj djeci i roditeljima i svim građanima i građankama".

Mnogi se opraštaju od Sarajke Nadire Sahačić: "Još jedan femicid u našem gradu"

U saopštenju se navodi da je Ministarstvo duboko opredjeljeno da smisleno odgovori svim snagama i resursima, te da je prioritet ustanove dobrobit uposlenika, djece, roditelja i čitave zajednice. 

"U to ime, Ministarstvo će već sutra ponuditi konkretne korake u pružanju psihosocijalne podrške porodicama, kolegama i kolegicama, djeci i svim drugima koje je ovoj nezapamćeni i nerazumljivi događaj zatekao. Već smo u procesu planiranja aktivnosti u školama na području čitavog kantona sa posebnim akcentom na Sanski Most. Osnovne i srednje škole u Unsko-Sanskom kantonu, radi dobrobiti svih, neće raditi u naredna dva dana", te dodaje da "U danima koji su pred nama, kreirat ćemo humano i empatično okruženje za sve, kako bismo vratili život tamo gdje i pripada. Ministarstvo, uz pomoć partnera, obećava da će dati sve od sebe da napravi škole i zajednice sigurne za sve nas". 

Podsjetimo, u pucnjavi koja se u srijedu, 21. augusta, u jutarnjim satima dogodila u objektu Gimnazije u Sanskom Mostu, ubijeni su direktor ove obrazovne ustanove, Nijaz Halilović, sekretarica Nisveta Kljunić i profesorica engleskog jezika, Gordana Midžan.

Njih troje je iz automatske puške ubio Mehmed Vukalić, a zatim je pokušao počiniti samoubistvo tako što je sebi pucao u prsa. Trenutno se nalazi na Kliničkom centru Banja Luka, gdje je operisan. 

Sve detalje o ovom slučaju pratite na linku OVDJE, OVDJE i OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak