Oglasili se iz OHR-a nakon brojnih reakcija: "Alija Izetbegović je spasio živote"

12
Radiosarajevo.ba
Oglasili se iz OHR-a nakon brojnih reakcija: "Alija Izetbegović je spasio živote"

U srijedu, 16. oktobra 2024. godine, oglasili su se iz Ureda Visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini (OHR) povodom izjave visokog predstavnika Christiana Schmidta u jednoj bh. emisiji gdje je u isti kontekst doveo presuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića i prvog predsjednika Bosne i Hercegovine, Aliju Izetbegovića. 

U saopćenju iz OHR-a za portal Radiosarajevo.ba navodi se da je:
"Kada se pročita dio teksta u kojem se govori o Aliji Izetbegoviću u udžbeniku istorije za 9. razred osnovnih škola u Republici Srpskoj, 'Tema 11: Republika Srpska i odbrambeno-otadžbinski rat', kritika visokog predstavnika o uvrštavanju takvog teksta u školski udžbenik apsolutno nije sporna. Ratko Mladić je presuđeni ratni zločinac i najodgovorniji za počinjeni genocid u Srebrenici". 

Dodali su da "Sve zlonamjerne i pogrešne tvrdnje kojima se sugerira da visoki predstavnik namjerno izjednačava prvog predsjednika Predsjedništva BiH Aliju Izetbegovića s presuđenim ratnim zločincem Ratkom Mladićem potpuno su neutemeljene.

Oglasio se Aljoša Čampara o stavovima iz SDA: "Ozbiljan nasrtaj na vladavinu prava"

Dodali su i da je "Alija Izetbegović je prvi predsjednik Predsjedništva BiH i ključna ličnost za postizanje mira i Dejtonskog mirovnog sporazuma. On je spasio živote."

"Takve tvrdnje su u suprotnosti sa ciljem koji visoki predstavnik želi postići zajedno s velikim brojem institucija i osoba koje slično razmišljaju, pozivajući domaće lidere da rješavaju pitanje pristrasnih školskih udžbenika i spriječe primjenu spornih dijelova Pravilnika Vlade RS koji bi, kako je to naveo Ustavni sud BiH u svojoj odluci u predmetu U-20/24 od 11. oktobra, 'imali ozbiljne i neotklonjive štetne posljedice koje se ogledaju u postojanju opasnosti od eventualnog prouzrokovanja daljnje segregacije i podjele među učenicima različitih etničkih zajednica'", navodi se u reakciji OHR-a na upit portala Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (12)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak