Oduzeta tekstilna roba vrijedna 200.000 KM

Radiosarajevo.ba
Oduzeta tekstilna roba vrijedna 200.000 KM


Službenici Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIO) na području regionalnih centara Tuzla i Sarajevo privremeno su oduzeli razne tekstilne proizvode koji su se nezakonito prodavali u Bosni i Hercegovini, javlja Fena.

Ukupna tržišna vrijednosti privremeno oduzete robe iznosi 200.000 KM, saopćeno je danas iz UIOBiH.

Na osnovu prikupljenih informacija i obavještajnih saznanja o nelegalnom prenosu tekstilnih roba preko rijeke Drine iz Republike Srbije u Bosnu i Hercegovinu, službenici Grupe za suzbijanje krijumčarenja u Regionalnom centru UIO u Tuzli izvršili su provjere kod obveznika koji posluje na Tržnici „Arizona“.

Tom je prilikom pronađena razna tekstilna roba stranog porijekla za koju nije postojala dokumentacija o nabavci, odnosno dokazi da je nad njom proveden carinski postupak i da su plaćene uvozne dažbine.

Radi se o 3.518 komada odjevnih predmeta čija se ukupna vrijednost procjenjuje na oko 150.000 KM.

Roba je privremeno oduzeta, a protiv pravne i odgovorne osobe unutar pravnog subjekta bit će podnesen zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka.

S obzirom da se radi o robama koje nose nazive poznatih svjetskih robnih marki, UIO će upoznati nosioce prava intelektualne svojine, odnosno njihove zastupnike u BiH, kako bi se utvrdilo da li oduzeta roba predstavlja orginale ili kopiju poznatih svjetskih brendova.

Nakon prijave savjesnih građana u Regionalnom centru UIO u Sarajevu da se u više objekata vrši nelegalna prodaje robe, službenici UIO obavili su provjere, te kod više pravnih subjekata izvršili provjere prometa robe, odnosno zakonitosti njihovog poslovanja.

Prilikom provjera koje su izvršene u više objekata, potvrđeni su navodi iz prijava građana, te je tom prilikom izvršeno privremeno oduzimanje više od 2.300 različitih artikala odjevnih predmeta, tržišne vrijednosti oko 50.000 KM, te određene količine švercovanih cigareta i rezanog duhana.

Protiv osoba kod kojih su utvrđene nepravilnosti, ovlaštene službene osobe UIO pokrenut će prekršajne postupke pred nadležnim pravosudnim organima.

UIOBiH je zahvalila savjesnim građanima na informacijama koje su im dostavljene, te još jednom poziva sve građane da svoja saznanja o nedozvoljenoj i nezakonitoj trgovini, švercu, korupciji i drugim nezakonitim radnjama, prijave putem besplatne otvorene telefonske linije na broj: 080 02 06 07.

Svi pozivi su besplatni i potpuno anonimni. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak