Oduševljenje Dodikom u Zagrebu: Šta je vođa "Srba u BiH" ponudio Hrvatskoj?

22
Radiosarajevo.ba

"Ne možemo zanemariti Bošnjake"

Tokom rasprave o pitanju konstitutivnosti, Jović je kazao Lučiću i da se vara "ako misli da u BiH nema građana", ali im Ustav BiH ne dozvoljava da se tako izjašnjavaju, to jeste upućuje ih da budu Bošnjaci, Srbi i Hrvati.

"Mi imamo dva naroda u Bosni koji imaju druge zemlje u kojima su suvereni. Hrvatsku i Srbiju. Ako nastavite koristiti ideju konstitutivnosti naroda, na način koji se koristio u Jugoslaviji, a to je intencija i Daytonskog sporazuma, tu možete postaviti pitanje zašto bi jedan narod bio suveren u dvije zemlje, a treći narod u trećini jedne, odnosne ne u jedinoj svojoj zemlji Bosni i Hercegvini... Bi li vam bilo prihvatljivo da Hrvati imaju državu i trećinu, Srbi državu i trećinu, a Bošnjaci samo trećinu. To je centralno pitanje. Ne možemo zanemariti činjenicu da u Bosni ne žive Bošnjaci, kao da ih nema, pa imamo pravo intervenirati", zaključio je Jović.

Na ovakvu analizu Lučić je zapjenušano optužio Jovića da govori ono što zastupaju velikobošnjački nacionalisti u Sarajevu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (22)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak