Održana Vanredna sjednica predsjedništva BiH

Radiosarajevo.ba
Održana Vanredna sjednica predsjedništva BiH

Povodom napada na ambasadu SAD-a u BiH Predsjedništvo BiH održalo je večeras vanrednu sjednicu s predstavnicima organa sigurnosti u BiH, izvještava Fena.

„Što se mene tiče, ovo danas jeste klasično djelo, odnosno ima kako to pravnici kažu, bitna obilježja krivičnog djela terorizma“, kazao je novinarima nakon sjednice predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić.

Po njegovim riječima, sigurnosno-policijske agencije koji su učestvovali u zaustavljanju ovog terorističkog napada zapravo su obavili dobar posao.

„Reagovalo se onako kako to zakon i pravila po kojima oni postupaju nalažu. Uvijek se otvara pitanje je li se moglo nešto drugo uraditi, ali naglašavam činjenicu da je rađeno po zakonu i pozitivnim propisima i BiH, Federacije BiH i Kantona Sarajevo“, kazao je Komšić.

Po njegovim riječima, u razgovorima s ljudima koji vode sigurnosno-policijske agencije rečeno im je da imaju punu podršku i za ono što rade i za ono što će predložiti kao eventualno cijeli set mjera, počev od promjene zakona pa do materijalnog obezbjeđenja jedinica i institucija kojima oni rukovode, da će dobiti podršku kako bi borba i protiv terorizma, ali i kriminala generalno bila što efikasnija.

Predsjedavajući Komšić naglasio je da je ovaj sastanak održana uz saglasnost člana Predsjedništva Nebojše Radmanovića koji je u Banja Luci i iz objektivnih razloga danas nije mogao prisustvovati nizu obaveza.

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović je kazao da je cilj vanredne sjednice Predsjedništva BiH je bio da precizno vidimo šta se desilo, šta se poduzelo, šta se poduzima i šta treba poduzeti da se ovakve stvari preduprijede u budućnosti.

„Pojačat ćemo mjere i koordinirati i raditi na tome da što veći stepen sigurnosti omogućimo građanima“, kazao je Izetbegović.

Kako je potvrđeno na večerašnjoj pres-konferenciji osoba koja je izvela ovaj napad i koja je lišena slobode je Mevlid Jašarević.

Državni tužilac Dubravko Čampara je kazao da se radi o osobi koja je državljanin druge države, ne BiH, on je državljanin Srbije.

„Dobilo smo podatke vezano za to lice, 2005. godine je to lice suđeno u Austriji za krivično djelo razbojništva. Osuđen je na tri godine zatvora, a potom je protjeran u Srbiju“, kazao je Čampara.

Direktor Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Almir Džuvo je kazao da je ova osoba iz Novog Pazara, iz Srbije, te da je tačno da je ranije posjećivao Gornju Maoču.

Kako je rečeno, jutros je prešao granicu, ušao u BiH i izvršio teroristički akt.

„Ova osoba je jutros ušla u BiH. Vrlo je teško kad neko individualno odluči da uradi nešto da ga pratite, da ga locirate i da djelujete“, kazao je Džuvo.

On nije mogao odgovoriti da li je ova osoba imala saučesnike u današnjem napadu.

Odgovarajući na novinarsko pitanje, rečeno je da nadležne institucije imaju dobru saradnju s policijskim agencijama u Srbiji. Poduzimaju se sve istražne radnje i u Srbiji jer ova osoba je srbijanski državljanin, tamo je nastanjen, tamo mu je prebivalište.

Također je rečeno da je rano govoriti o motivu napada, te da će se to utvrđivati tokom istrage.

„Ono što je za sada evidentno, mi smo otvorili istragu u ovom predmetu zbog krivičnog djela terorizma na osnovu dokaza koje smo do sada prikupili“, rečeno je.

Mevlid Jašarević je lišen slobode po naredbi tužioca Tužilaštva BiH i nalazi se u bolnici gdje mu se pruža pomoć, obzirom da je povrijeđen.

Na pres-konferenciji je rečeno da su kod navedene osobe nađene i dvije ručne bombe.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak