Održana sjednica Predsjedništva BiH

Radiosarajevo.ba
Održana sjednica Predsjedništva BiH

Predsjedništvo BiH danas je održalo redovnu sjednicu na kojoj je, između ostalog, donijelo Odluku o razrješenju Ivana Orlića s dužnosti izvanrednog i opunomoćenog ambasadora BiH u Republici Češkoj te Odluku o imenovanju Amela Kovačevića za izvanrednog i opunomoćenog ambasadora BiH u Narodnoj Republici Kini.

Predsjedništvo BiH je na sjednici prihvatilo tekst pisma upućenog generalnom sekretaru/visokom predstavniku za vanjsku politiku i sigurnost EU Javieru Solani.

Predsjedništvo ostaje kod ranijeg zaključka i poziva sve institucije BiH da intenziviraju napore i poduzmu neophodne aktivnosti kako bi se do kraja septembra 2009. godine ispunili svi preostali uvjeti iz Mape puta za liberalizaciju viznog režima za građane BiH.

Predsjedništvo, također, zadužuje institucije BiH da, u koordinaciji sa Ministarstvom odbrane BiH, poduzmu mjere i aktivnosti iz djelokruga nadležnosti, s ciljem uspješne realizacije izrade Pregleda odbrane.

Ministarstvo odbrane BiH zadužuje se da Predsjedništvu BiH dostavlja izvještaje o realizaciji napretka rada na Pregledu odbrane i bitnih produkata faze procesa izrade Pregleda odbrane na konsultacije.

Predsjedništvo BiH je donijelo Odluku o imenovanju oficira Oružanih snaga BiH pukovnika Taiba Karaice za šefa kontingenta Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u operaciji podrške miru Snage međunarodne sigurnosne pomoći u Islamskoj Republici Afganistan.

Donesena je odluka o imenovanju vojno-diplomatskih predstavnika Bosne i Hercegovine: brigadira Enesa Huseinovića za šefa vojnog dijela misije BiH pri NATO-u u Bruxellesu, brigadira Mihajla Vujovića za vojnog savjetnika u stalnoj misiji BiH pri OSCE-u i UN-u u Beču (ujedno vojni ataše pri Ambasadi BiH u Republici Austriji) i pukovnika Božu Skopljakovića za vojnog atašea pri Ambasadi BiH u Vašingtonu.

Predsjedništvo BiH je donijelo Odluku o prihvatanju memoranduma o razumijevanju između Vijeća ministara BiH i vlada Republike Austrije, Republike Hrvatske i Kraljevine Danske, kao i Ministarstva vanjskih poslova Republike Francuske, te vlada Republike Mađarske, Republike Makedonije, Kraljevine Holandije, Kraljevine Norveške, Republike Poljske, Švicarske Konfederacije, Republike Turske, Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske te Sjedinjenih Američkih Država vezano za saradnju u radu Centra za obuku za operacije podrške miru u Bosni i Hercegovini.

Predsjedništvo BiH je usvojilo Izvještaj o izvršenju budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2008. godinu i Izvještaj o izvršenju budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za prvi kvartal 2009. godine.

Predsjedništvo BiH je donijelo Odluku o prihvatanju Sporazuma o finansiranju između Bosne i Hercegovine i Komisije Evropskih zajednica u vezi sa državnim programom saradnje (Dio II) za 2008. godinu, u okviru Instrumenta za pretpristupnu pomoć, Odluku o prihvatanju Sporazuma o finansiranju između Bosne i Hercegovine i Komisije evropskih zajednica u vezi sa horizontalnim programom o nuklearnoj sigurnosti i zaštiti od zračenja u okviru instrumenata za pretpristupnu pomoć u 2008. godini.

Istovremeno, donijeta je Odluka o prihvatanju Sporazuma o finansiranju između Bosne i Hercegovine i Komisije evropskih zajednica u vezi sa multikorisničkim programom 2B za projekte koji zahtijevaju sporazum o finansiranju u okviru instrumenata za pretpristupnu pomoć u 2008. godini.

Donesena je i Odluka o promjeni potpisnika Sporazuma o zračnom prometu između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Države Kuvajt, Vlade Arapske Republike Egipat, Vlade Republike Tunis, Vlade Sirijske Arapske Republike i Vlade Malezije, a za potpisnika ovlastilo Rudu Vidovića, ministra komunikacija i prometa BiH.

Predsjedništvo BiH je donijelo Zaključak kojim je usvojilo Izvještaj o izvršenju budžeta Predsjedništva BiH za prvih šest mjeseci 2009. godine, te zadužilo Sekretarijat i kabinete članova Predsjedništva BiH da, u skladu sa trenutnom situacijom, preispitaju sve naknade koje nemaju karakter plaće, izvrše analize troškova telefona, reprezentacije i upotrebe službenih vozila, te da predlože mjere štednje, vodeći računa da se ne dovede u pitanje obavljanje planiranih poslova.

Predsjedništvo BiH je na današnjoj sjednici usvojilo Program informatizacije Predsjedništva BiH 2009. do 2011. godine, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Predsjedništva BiH.

FENA/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak