Održana sjednica Komisije za NATO integracioni proces BiH

Radiosarajevo.ba
Održana sjednica Komisije za NATO integracioni proces BiH

U Ministarstvu vanjskih poslova Bosne i Hercegovine danas je održana je 8. sjednica Komisije za NATO integracioni proces Bosne i Hercegovine, kojom je predsjedavala zamjenica ministra vanjskih poslova BiH i predsjedavajuća Komisije Ana Trišić-Babić. 


Na sjednici je razmatran prijedlog teksta IPAP-a 2014-2016 (Individualni partnerski akcioni plan). Riječ je o strateškom dokumentu saradnje BiH i NATO-a, te reforme sistema odbrane, sigurnosti, pravne države, ekonomije i finansija, na putu integracija u Savez. Komisija je, u saradnji sa saveznicima, izradila prijedlog dvogodišnje saradnje u okviru trećeg ciklusa IPAP-a, čime će reformski procesi biti nastavljeni u okviru ovog mehanizma saradnje. 


Sjednica je nastavljena informacijom o predstojećem sastanku Vijeća NATO-a i BiH (NAC-BiH) 18. marta 2014. u Bruxellesu, koji se dešava u važnom trenutku, pred NATO-samit narednog septembra u Velsu. 
Komisija je procijenila da naredni Samit neće biti samit proširenja, ali očekuje da saveznici u kontekstu proširenja pozitivno ocjene reformski napredak institucija BiH u NATO-integracijama. 


U tom smislu je predstojeći sastanak NAC-BiH prilika da se saveznici informiraju o postignutim rezultatima BiH, da se razmjene gledišta u vezi planiranih aktivnosti, te da BiH i NATO iznova osnaže euroatlantsku perspektivu Bosne i Hercegovine. 
Sastanak je zaključen razmatranjem Programa saradnje BiH i NATO-a u 2014, koji se odnosi na aktivnosti obuke i edukacije nosioca integracionih procesa, te sistema sigurnosti, u cilju podizanja kapaciteta za ispunjenje ciljeva na putu integracija u Savez, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak