Održana komemoracija za žrtve fašizma

Radiosarajevo.ba
Održana komemoracija za žrtve fašizma

Njemački okupatori streljali su 26. januara 1943. godine u krugu tadašnje zeničke kaznione 12 pripadnika narodno-oslobodilačkog pokreta iz naselja Tetovo, Gradišće i Banlozi. 

Danas, 70 godina poslije, ispred spomen obilježja u krugu Kazneno-popravnog zavoda Zenica, okupili su se članovi porodica žrtava te predstavnici Udruženja boraca narodno oslobodilačkog antifašističkog rata Zenica i Udruženja Josip Broz Tito iz Zenice, javila je Fena.  

Oni su položili vijence i odali počast patriotama koji su u okrutnim vremenima fašističke okupacije Zenice ostali vjerni svojim idealima antifašizma,humanosti,slobode, jednakosti i bratstva među ljudima i narodima. 

Ismet Vrškić, predsjednik zeničkog UBNOAR-a tokom današnje komemoracije najavio je da će ovo Udruženje predložiti općinskoj vlasti da se ubuduće na spomen obilježjima organizuju časovi istorije koji će, na detaljniji i zanimljiviji način mladim ljudima približiti značajne datume iz naše istorije. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak