Održana 13. sjednica Predsjedništva BiH

Radiosarajevo.ba
Održana 13. sjednica Predsjedništva BiH

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je na današnjoj sjednici donijelo Odluku o učešću grupe instruktora Oružanih snaga BiH u operaciji Snage međunarodne sigurnosne pomoći u Islamskoj Republici Afganistan. 

Grupa instruktora Oružanih snaga BiH učestvovat će u Školi vojne policije NATO-a u misiji obuke - Afganistan (NMT-A), koja je u okviru Operacije podrške miru ISAF i predstavlja njen sastavni dio, a grupu instruktora koja se upućuje u prvu rotaciju činit će šest instruktora. 

Predsjedništvo BiH primilo je k znanju Informaciju o učešću pripadnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine na vježbi Cooperative Longbow/Lancer 

2012., te donijelo Odluku kojom odobrava učešće do 43 pripadnika Oružanih snaga BiH (pješadijski vod do 35 pripadnika na terenskoj vježbi i do osam osoba u štabnoj). 

Predsjedništvo BiH je ovlastilo Ministarstvo odbrane da koordinira sve aktivnosti s ciljem realizacije učešća. 

Predsjedništvo BiH je donijelo i nekoliko odluka o prihvatanju sprazuma i dopuna  sporazuma:

- Odluku o prihvatanju Dopune Finansijskog sporazuma između BiH i Evropske komisije (EK) u pogledu prekograničnog programa između Bosne i Hercegovine - Crne Gore, Srbije i Hrvatske IPA komponente prekogranične saradnje za 2008. godinu,  

-Odluku o prihvatanju Sporazuma o finansiranju između BiH i Komisije Evropskih zajednica u pogledu prekograničnog programa Bosna i Hercegovina - Hrvatska, Crna Gora i Srbija u okiru IPA komponente prekogranične saradnje za 2010. godinu. 

-Odluku o prihvatanju Dopune Finansijskog sporazuma između Bosne i Hercegovine i Evropske komisije vezano za finansiranja učešća Bosne i Hercegovine u ERDF transnacionalnim programima evropske teritorijalne saradnje “Jugoistočna Evropa“ i „Mediteran“, u okviru IPA komponente prekogranične saradnje za 2008. godinu. 

-Odluku o prihvatanju Izmjena Sporazuma o finansiranju Bosne i Hercegovine i Međunarodne asocijacije za razvoj za Projekat poljoprivredne i ruralnog razvoja. 

Za potpisnika navedenih sporazuma i dopuna sporazuma Predsjedništvo BiH je ovlastilo direktora Direkcije za evropske integracije BiH. 

Predsjedništvo BiH je na sjednici donijelo i Odluku o prihvatanju Sporazuma o grantu između Bosne i Hercegovine i Međunarodne asocijacije za razvoj - Grant Švedskog trust fonda br. TF 090773 (Grant za sufinansiranje projekta poljoprivrede i ruralnog razvoja). 

Također je donijelo Odluku o prihvatanju Sporazuma o kreditu između Bosne i Hercegovine, koju zastupa Ministarstvo finansija i trezora, i Unicredit Bank Austria Ag - Izgradnja kanalizacije i vodosnabdijevanja u općini Čelić. 

Kao i Odluku o prihvatanju Protokola između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Bugarske o provođenju Sporazuma između Evropske zajednice i Bosne i Hercegovine o readmisiji osoba koja borave bez dozvole, a za potpisnika je ovlastilo ministra finansija i trezora BiH . 

Predsjedništvo BiH je donijelo i Odluku o promjeni potpisnika za Sporazum između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Velikog Vojvodstva Luksemburg o cestovnom prijevozu putnika i robe, a za potpisnika je ovlastilo ministra prometa i komunikacija BiH. 

Predsjedništvo BiH je donijelo i nekoliko odluka o ratifikaciji sporazuma.

Odluku o ratifikaciji Sporazuma o Koordinacionom komitetu o okviru ministarskog odbrambenog procesa u jugoistočnoj Evropi.

Odluku o ratifikaciji Sporazuma o ustanovljenju Međunarodne klasifikacije figurativnih elemenata žigova, sačinjen u Beču 12. juna 1973. godine, s izmjenama od 1. oktobra 1985. godine. 

Odluku o ratifikaciji Sporazuma o povlasticama i imunitetima Međunarodnog krivičnog suda (MKS).

Odluku o ratifikaciji Konvencije Vijeća Evrope o pristupu službenim dokumentima.

Odluku o ratifikaciji Memoranduma između Vijeća ministara Republike Albanije i Vijeća ministara BiH i vlada Republike Makedonije, Republike Srbije,  Republike Slovenije, Republike Hrvatske i  Crne Gore, o podmirenju duga Republike Albanije koji se odnosi na obračun iznosa na računima na osnovu razmjene robe između Republike Albanije i bivše Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije.

Odluku o ratifikaciji Sporazuma o kreditu (Projekat „Modernizacija Univerziteta u Istočnom Sarajevu“) između Bosne i Hercegovine, koju zastupa Ministarstvo finansija i trezora BiH i Raiffeisen Bank International AG. 

Predsjedništvo BiH donijelo je i Odluku o otkazivanju Konvencije o zaštiti materinstva br. 3 Međunarodne organizacije rada, iz 1919. godine, saopćila je Služba za odnose s javnošću Predsjedništva BiH.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak