Održan skup bankarskih supervizora

Radiosarajevo.ba
Održan skup bankarskih supervizora

Stručni skup bankarskih supervizora Bosne i Hercegovine i Holandije o unapređenju bankarske supervizije na području upravljanja rizicima eksternalizacije i informacionih sistema u bankama održan je  danas u Sarajevu. 

Skup je održan povodom uspješnog završetka razvoja nove supervizorske regulative za ovaj segment bankarskog poslovanja koji su u proteklih nekoliko mjeseci razvili stručnjaci agencija za bankarstvo FBiH i RS-a, te Centra za ekonomska rješenja „49“. 

Izlaganje predstavnika Centralne banke Holandije opisalo je relevantne evropske procese supervizije rizika u bankama, dok će prenesena iskustva pomoći bh. supervizorima da uspješno implementiraju novu regulativu. 

Ovaj paket bankarske regulative je neophodan za uvođenje supervizije rizika eksternalizacije i informacionih sistema u bankama koji je osnova za pravovremeno i tačno izvještavanje u skladu s EU-praksama i preporukama Bazelskog komiteta. 

Nova regulativa predstavlja značajan napredak BiH u EU integracijama te  približavanje finansijskom tržištu EU.   

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak