Održan okrugli sto o zaštiti jemaca u FBiH

Radiosarajevo.ba
Održan okrugli sto o zaštiti jemaca u FBiH


Okrugli sto na temu 'Prijedlog zakona o zaštiti jemaca u Federaciji BiH' održan je u utorak u Gradskom vijeću Sarajeva s ciljem izrade zakonskog rješenja o temi od širokog društvenog značaja.

Predlagačica Prijedloga zakona o zaštiti jemaca u FBiH, Aida Čikić, kazala je na današnjoj konferenciji da je u izradi ovog prijedloga učestvovalo više eksperata i da je svaki član usaglašen sa drugim zakonima. Prema njoj, banka mora davati kredit onima koji mogu da ga vrate.

Čikić je rekla da onaj ko koristi kreditna sredstva treba i da vraća kredit banci, a da će njegov žirant biti garant kreditnog ugovora. 

"Cilj ovog okupljanja da sinhronizovano i zajedno djelujemo kako bi se dotjerali pojedini članovi zakona prije sjednice Doma, da bi imali što manje intervencija na samoj sjednici. Davalac kredita je dužan ispoštovati sve zakone prije nego što dođe do žiranata", rekla je ona i dodala da je ovdje neophodan Lex socialis (pravna doktrina koja se odnosi na tumačenje zakona) jer je naša zemlja prva u regionu po broju ovih slučajeva. 

Čikić kaže da je uspijeh što sve više banaka daje kredit bez žiranata.



Izvršni sekretar Udruženja banaka BiH Mijo Misić smatra da postoji više neharmoniziranih odredbi Prijedloga sa amandmanima koje su oni podnijeli. I kaže da Udruženje banaka ne mora davati nove amandmane jer je njihov materijal preopširan. 

Prema njemu, banke su dio ovog problema i nikad se nisu ograđivali od toga. "Nekoliko osoba je krivično procesuirano koje su bile dio lanca kriminala", rekao je Misić.

Predstavnik Zakonodavno-pravne komisije u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, Tomo Vidović, rekao je da je cilj okruglog stola bio da doprinesu da Zakon što bolje formuliran, da bude provodljiv i da omogući da svi mehanizmi zaštite žiranata budu za javnost objašnjivi i u sudskom postupku odbranjivi. Prema njemu, ovaj zakon bi trebao biti donesen do kraja trećeg mjeseca. Vidović je istakao da Udruženje za bankarstvo treba da koristi sve zakonske mehanizme prema svim pojavama prevare ili dužnika ili žiranta, dodavši da bi ovaj zakon bio temporarnog karaktera dok se ne uredi finansijsko tržište u BiH.



U 2011. godini je skoro 26.000 žiranata u oba entiteta vratilo između 25 i 26 miliona maraka.
Već je oko 20 prevarenih žiranata počinilo samoubistvo.

Naš portal je već pisao o ovom problemu, a tekstove možete pročitati pod ovim linkovima:

Objavljen 'Vodič za prevarene žirante'

Glavni dužnici, a ne žiranti, biće meta banaka

FBiH: Hoće li žiranti biti zaštićeni zakonom?

FBiH: Odobren Nacrt zakona o zaštiti žiranata

Šta će donijeti predloženi Zakon o zaštiti žiranata?

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak