Održan forum Metalske industrije FBiH

Radiosarajevo.ba
Održan forum Metalske industrije FBiH

FIRMA projekt podržan od američkog USAID- a i švedske Side domaćin je Foruma metalske industrije BiH koji je održan u okviru 18. generalnog bh. sajma ZEPS 2011. i 8. međunarodnog sajma metala ZEPS Intermetal 2011. otvorenog danas na sajmištu Kamberovića polja. 

Učesnici Foruma, predstavnici Vanjskotrgovinske komore BiH, privrednih komora iz FBiH, preduzeća i sindikata iz ovog sektora industrije, usvojili su „Menifest Foruma metalske industrije“ kojim su iskazana očekivanja i precizirane obaveze prvenstveno vlada na svim nivoima u Bosni i Hercegovini. 

Prof.dr. Anto Domazet, uvodničar na Forumu rekao je, kako je u posljednjih pet godina u metalskom sektoru nepovratno izgubljeno 4.300 radnih mjesta, ali i da ova oblast ima velike razvojne mogućnosti.

„Iako oslabljen recesijom i nebrigom vlasti metalski sektor ima veliki potencijal za ubrzani rast i razvoj čime bi mogao u velikoj mjeri doprinijeti oporavku privrede BiH“, kazao je Domazet. 

Učesnici Foruma metalske industrije BiH od vlada na svim nivoima zatražili su političke i aktivne industrijske reforme bez odgađanja, bržu i efikasniju realizaciju javnih investicija, osiguravanje povoljnih kredita, reformu razvojno investicijskih banaka, promociju stranih direktnih investicija i još niz konkretnih mjera. 

Prema najavama, Forum metalske industrije BiH trebao bi ubuduće zasjedati svaka tri mjeseca.   

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak