Odgovor Naše stranke: Nemamo ambicija biti ta 'ljevica'

Radiosarajevo.ba
Odgovor Naše stranke: Nemamo ambicija biti ta 'ljevica'


Najnovije saopštenje Kantonalnog odbora Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine Sarajevo polazi od prozirne izmišljotine da Naša stranka sebe proglašava ljevičarskom. To je daleko od istine: sebe definiramo kao političku formaciju lijevog centra, i nemamo nikakvih ambicija da se guramo u onaj prostor na ljevici koji tako uspješno zauzimaju SDP BiH i njena sestrinska stranka, SNSD Milorada Dodika.

„Građani ipak mogu mirno spavati: u skladu sa svojim načelima, Naša stranka neće pristati - tamo gdje bude u poziciji da odlučuje - ni na agresivno uvođenje ni na agresivno ukidanje bilo kakvih simbola, vjerskih, tradicionalnih ili sekularnih“

Reakcija je ovo Naše stranke, koja je ovim riječima odgovorila na današnje saopštenje SDP-a u kojem ih stranka Zlatka Lagumdžije „proziva“ zbog potpisivanja sporazuma sa Strankom demokratske akcije (SDA).

„S druge strane, ovo saopštenje otkriva šta je, u protekle dvije godine, bila glavna preokupacija SDP-ovog premijera i ministara u koalicionoj vladi SDP/SDA u Kantonu Sarajevo: oni su se borili za agresivnije prisustvo Djeda Mraza u glavnom gradu. Posvećenost tom uzvišenom cilju spriječila ih je da makar pokušaju riješiti trivijalne probleme poput gradskog saobraćaja, pasa lutalica ili noćnih redukcija vode. A sada se Naša stranka, ako je vjerovati Kantonalnom odboru SDP BiH Sarajevo, sprema da poništi taj jedini rezultat njihovog dvogodišnjeg vršenja vlasti.

Nažalost, i ovoga puta naći će se članova, simpatizera i glasača SDP koji će povjerovati da je dvogodišnje koaliranje SDP-a sa SDA-om bilo motivirano javnim dobrom, i da su se njihovi jučerašnji koalicioni partneri pukim činom raskida najednom pretvorili u nacionaliste i kriminalce“, navodi Naša stranka.

Na kraju se ističe kako članovi, simpatizeri i glasači Naše stranke dobro znaju da Protokol o formiranju vijećničkih većina, izboru rukovodstava vijeća u svim općinama Kantona Sarajevo, te izboru vijećnika u Gradsko vijeće Grada Sarajeva koji je Naša stranka, nakon nerazumnih zahtjeva pregovaračkog tima SDP-a i SBB-a, potpisala sa SDA i Socijaldemokratskom unijom (SDU) ne podrazumijeva ni koaliciju ni ideološku saradnju: „naši vijećnici u opštinama i u Gradu i dalje će se principijelno opredjeljivati prema kvalitetu inicijativa, odakle god dolazili“.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak