Odgođena sjednica Doma naroda zbog nedostatka kvoruma

Radiosarajevo.ba
Odgođena sjednica Doma naroda zbog nedostatka kvoruma

Sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, na kojoj je danas u Sarajevu bilo predviđeno izjašnjavanje o zahtjevu Vijeća ministara za razmatranje po hitnom postupku Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prebivalištu i boravištu državljana BiH, odgođena je zbog nedostatka kvoruma, odnosno izostanka troje delegata iz Kluba Bošnjaka. 

Predsjedavajući Doma naroda PSBiH Staša Košarac (Savez nezavisnih socijaldemokrata - SNSD) ustanovio je da troje delegata iz Kluba Bošnjaka  nisu došli te je zbog toga konstatirao da nema kvoruma za održavanje sjednice.

Odmah iza toga sjednica je završena, a na sjednici Kolegija uskoro će biti definiran novi datum sjednice.

"Stav Kolegija je da će o prijetećim porukama koje su delegatima upućeni obavijestiti nadležne policijske službe" istaknuo je Košarac.

Sjednici danas nisu prisustvovali Nermina Kapetanović i Sulejman Tihić iz Stranke demokratske akcije i Hasan Bećirević iz Socijaldemokratske partije (SDP) BiH.

Ranije je Klub bošnjačkih delegata glasovima delegata iz reda SDA proglasio štetnim po vitalni nacionalni interes Bošnjaka zahtjev Vijeća ministara za razmatranje ovog zakona po hitnom postupku . 

Ustavni sud BiH je donio odluku da zahtjevom Vijeća ministara BiH nije povrijeđen nacionalni interes bošnjačkog naroda. 

Prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prebivalištu i boravištu državljana BiH poboljšava se osnovni zakon, uvode u praktičnu primjenu propisi u vezi s elektronskim potpisom, te preciziraju uvjeti za prijavu i odjavu prebivališta radi unapređenja sigurnosti osobnih dokumenata. 

Prema izmjenama ovog zakona, državljani BiH mogu prijaviti, odnosno odjaviti prebivalište ili boravište i adresu stanovanja elektronskim putem kod nadležnih organa, i to sigurnim elektronskim potpisom ovjerenim kvalificiranom potvrdom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak