Odbijeno razdvajanje optužnice protiv Mladića

Radiosarajevo.ba
Odbijeno razdvajanje optužnice protiv Mladića

Vijeće Haškog tribunala odbilo je prijedlog Optužbe da se optužnica protiv Ratka Mladića podijeli na dva dijela, te da mu se sudi u dva odvojena postupka. 

Alphons Orie, predsjedavajući Sudskog vijeća, odbio je prijedlog Haškog tužilaštva da se Mladiću sudi prvo za genocid u Srebrenici, a potom za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja od 1992. do 1995. godine. 

Orie je ocijenio da bi razdvajanjem optužnice i održavanjem odvojenih suđenja moglo doći do 'narušavanja prava na odbranu' optuženog Mladića, te da bi takav način rada bio i veliko opterećenje za svjedoke, jer bi neki od njih morali po više puta dolaziti da svjedoče. 

"Obzirom na ove faktore, Vijeće smatra da nema razloga da se razdvoji optužnica jer bi takva podjela oštetila optuženog i dovela do toga da suđenje bude manje efikasno. Također treba voditi računa o riziku da se posebno opterete svjedoci", navodi se u odluci sudije Oriea. 

Tužilaštvo u Haagu zatražilo je da važeća jedinstvena optužnica protiv Mladića bude podijeljena na dvije, te da budu održana dva suđenja, od kojih bi prvo bilo po optužnici za genocid u Srebrenici u julu 1995. godine, a zatim za progon nesrpskog stanovništva širom BiH, zločine u Sarajevu i uzimanje međunarodnih talaca. 


Prema optužnici Haškog tužilaštva, Mladiću se u dvije tačke na teret stavlja genocid nad oko 8.000 Bošnjaka u Srebrenici u julu 1995. godine, kao i genocid nad nesrpskim stanovništvom u još osam bosanskih opština 1992. godine.

Mladić je optužen i za progon Bošnjaka širom BiH, kao i za teroriziranje stanovnika Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada, te uzimanje osoblja UN-a za taoce, od 1992. do 1995. godine. 

Mladić, bivši načelnik Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS), uhapšen je u Srbiji u maju ove godine, nakon dugogodišnjeg bjekstva. 

Vijeće Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) navelo je u odluci da Mladićevo zdravstveno stanje nije razmatrano pri donošenju odluke o razdvajanju optužnice, obzirom da strane 'nisu ponudile informacije o tome u podnescima'.

"Vijeće nije dobilo medicinske izvještaje da pregleda i smatra stavove stranaka po ovom pitanju spekulativnim i nepouzdanim", stoji u odluci. 

Vijeće MKSJ-a, odobrilo je ipak da Tužilaštvo u Haagu optužnicu za genocid u Srebrenici dopuni ubistvima u selu Bišćina, koja nisu navedena u sadašnjoj optužnici. 

U odluci sudije Oriea stoji da bi se dopunjavanjem optužncie omogućilo 'utvrđivanje istinskih pitanja slučaja'. 

Vijeće MKSJ-a dalo je Haškom tužilaštvo rok od sedam dana da dopune optužnicu, nakon čega će Mladić moći da se izjasni o dopunjenim dijelovima na narednom pojavljivanju pred sudijama. 

Mladić će se pred Vijećem MKSJ-a naredni put pojaviti 10. novembra ove godine, kada će biti statusna konferencija, prenosi BIRN - Justice Report.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak