Odbijenica Evropskog suda nije iznenadila Srebreničane

Radiosarajevo.ba
Odbijenica Evropskog suda nije iznenadila Srebreničane

Nismo, vjerujte, mnogo ni iznenađeni - rekla je danas rezignirano Kada Hotić iz Udruženja "Majke Srebrenice" na vijest da je Evropski sud za ljudska prava odbacio žalbu Srebreničanki koje su tražile preispitivanje odgovornosti snaga UN-a u zaštićenoj srebreničkoj zoni jula 1995. godine, kada je u toj enklavi, uprkos prisustvu 'plavih šljemova', počinjen genocid.

„Pokušali smo zadovoljiti pravdu, ali izgleda da su oni pravdi nedostupni. Međutim, naše pravo na pravdu nikad neće prestati. Valjda će u bijelom svijetu biti jednom ljudi koji će imati to u vidu“, rekla je Kada Hotić agenciji Fena u Sarajevu.

Evropski sud za ljudska prava odbio je žalbu Udruženja "Majke Srebrenice", saopćeno je iz Advokatskog ureda Van Diepen Van der Kroef iz Holandije, koji podsjeća da su Srebreničanke podnijele žalbu Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu u oktobru 2012.

Holandski vrhovni sud je odlučio 2012. da UN uživa puni imunitet.

„Ova odluka je bila predmet žalbe Udruženja jer narušava osnovno pravo pristupa sudu i pravo na učinkovite pravne lijekove, garantirane članom 6. i članom 13. Evropske konvencije o ljudskim pravima“, navedeno je iz Advokatskog ureda.

"Majke Srebrenice" smatraju da je puni imunitet UN-a narušavanje osnovnih ljudskih prava.

„Međutim, Evropski sud za ljudska prava je sada odlučio da UN uživa puni imunitet. Osim toga, sud je zaključio da UN, uprkos svojoj obavezi prema međunarodnom pravu od 1946, nije uspio pružiti alternativne pravne lijekove, ali da Holandija ne treba odgovarati za ovaj neuspjeh pružajući pristup nacionalnom pravnom postupku“, navedeno je u saopćenju.

Šokirajuće je da Evropski sud za ljudska prava namjerno izbjegava korištenje termina "genocid" iako je Međunarodni sud u Haagu, između ostalih, utvrdio da su događaji u Srebrenici bili genocid, navedeno je također.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak