Odbijen zahtjev za oslobađanje Krajišnika

Radiosarajevo.ba
Odbijen zahtjev za oslobađanje Krajišnika

Momčilu Krajišniki, nekadašnjem predsjedniku Skupštine Republike Srpske, sud u Haagu odbio je molbu za prijevremeno puštanje na slobodu, prenosi B92

Naime, Krajišnik je osuđen na 20 godina zatvora, a odležao je 11 godina. Prije dvije godine žalbeno vijeće Tribunala pravomoćno je osudilo Krajišnika zbog zločina nad Muslimanima i Hrvatima u BiH 1992, a Krajišnik je osuđen i za deportacije, prisilno premještanje i, djelomično, progon nesrba u BiH 1992.

Zahtjev je zasnovan na propisu prema kojem osuđenici u Velikoj Britaniji, gdje on služi kaznu, imaju pravo zatražiti prijevremeno ili uvjetno oslobađanje nakon što im istekne polovica kazne. Isti zahtjev Krajišnik je podnio i prošle godine no bez uspjeha. 

"Krajišnik pokazuje izvjesne dokaze o rehabilitaciji, no to nije dovoljno za prijevremeno oslobađanje", saopšteno je iz haškog suda. Predsjednik Haškog tribunala Patrick Robinson naglasio je kako zatvorenici imaju pravo tražiti prijevremeni otpust nakon što odleže dvije trećine kazne što će Krajišnik ispuniti 2013. godine

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak