Odbijen zahtjev Milana Lukića za preispitivanje doživotne kazne zatvora

0
Radiosarajevo.ba
Odbijen zahtjev Milana Lukića za preispitivanje doživotne kazne zatvora

Međunarodni mehanizam za krivične sudove (MMKS) odbio je zahtjev Milana Lukića, kojeg je Haški tribunal osudio na doživotnu kaznu zatvora zbog zločina protiv čovječnosti počinjenog u Višegradu, za preispitivanje ove presude, kao i zahtjev za pravnu pomoć na trošak Mehanizma za reviziju presude na osnovu navodnih novih činjenica.

Lukić je u septembru ove godine tražio od Žalbenog vijeća da preispita utvrđene činjenice o broju žrtava u Pionirskoj ulici u Višegradu, piše BIRN BiH.

Njega je Haški tribunal 2012. godine osudio na doživotnu kaznu zatvora nakon što je, kao komandant paravojne jedinice “Beli orlovi”, proglašen krivim za zločine protiv čovječnosti počinjene u Višegradu, koji su uključivali masakre na Bikavcu i u Pionirskoj ulici.

U prvostepenoj presudi Lukiću izrečenoj 2009. godine Vijeće ga je proglasilo krivim za progone, ubistvo, istrebljenje, okrutno postupanje i nehumana djela, kao zločine protiv čovječnosti i ratne zločine, u vezi sa šest odvojenih incidenata, i osudilo na doživotnu kaznu zatvora.

Dio presude za istrebljenje baziran je i na Lukićevom učešću u ubistvima osoba počinjenim 14. juna 1992. godine u Pionirskoj ulici u Višegradu, zaključilo je Prvostepeno vijeće.

Drugostepenom presudom je prihvaćen samo jedan žalbeni navod, nakon što je Apelaciono vijeće utvrdilo da su u Pionirskoj ulici ubijene 53 a ne 59 žrtava, kako je navedeno u prvostepenoj presudi, piše BIRN BiH.

Prvostepeno vijeće nije pogriješilo da incidenti u Pionirskoj i Bikavcu ispunjavaju uvjete masovnosti za djelo istrebljenja. Činjenica da je Apelaciono vijeće smanjilo broj žrtava ne utječe na taj zaključak”, kazao je Mehmet Guney, predsjedavajući Apelacionog vijeća.

U svom nedavnom zahtjevu Lukić je tražio preispitivanje presude na osnovu novih dokaza za koje je tvrdio da mogu rezultovati njegovim oslobađanjem od optužbe za istrebljenja zbog zločina u Pionirskoj ulici i donijeti mu blažu kaznu.

Cijeli tekst pročitajte OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak