Odbijen Prijedlog zakona o izbjeglicama iz BiH

Radiosarajevo.ba
Odbijen Prijedlog zakona o izbjeglicama iz BiH


Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) usvojio je danas izmjene i dopune Zakona o Agenciji za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije čiji su predlagači poslanici Dušanka Majkić, Beriz Belkić i Niko Lozančić.

U izmijenjeni zakon ugrađeno je osam od predloženih 16 amandmana, a izmjene se, između ostalog, odnose na pojašnjavanje nejasnoća postojećeg zakona, a koje otežavaju rad Agencije, ali i Komisije za izbor i praćenje rada Agencije. Naime, zakonom nije ništa rečeno o statusu Komisije ili izvorima finansiranja ovog tijela. Nejasne su i odredbe koje se odnose na mandat članova Komisije. Usvojenim amandmanima ove nejasnoće bit će otklonjene.

Predstavnički dom produžio je za šest mjeseci rok za dostavu izvještaja o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH. Produženje roka zatraženo jer je radna komisija predvidjela da entiteti i distrikt Brčko usvoje izmjene koje su kompatibilne s predloženim izmjenama zakona

Odbijen je Prijedlog zakona o izbjeglicama iz BiH, raseljenim osobama i povratnicima čiji je predlagač Vijeće ministara BiH. Zakon je, kako je navedeno u obrazloženju za donošenje, trebao urediti obim prava i rješavanja pitanja povratka i obnove imovine i infrastrukture u svrhu pomoći raseljenim osobama kao i institucije i procedure koje će omogućiti pristup pravu na obnovu i povratak, pravo na naknadu štete, kao način rješavanja stambenog pitanja, odnosno, pristupa pravu na dom i pravu na izbor drugog mjesta prebivališta.

Usvojen je i zaključak o produžavanju roka, do slijedeće sjednice Doma, za dostavljanje izvještaja o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o parničnom postupku pred Sudom BiH.

Predstavnički dom PSBiH usvojio je u prvom čitanju Prijedlog zakona o odgovornosti za nuklearnu štetu, a čija je namjera usklađivanje bh. zakonodavstva iz ove oblasti s Bečkom konvencijom (1963) i Protokolom (1997).

Usvojeni su Izvještaj o aktivnostima Ureda za reviziju institucija BiH za 2012., Izvještaj o radu Pravobranilaštva BiH za period 1. januar 2012. - 31. decembar 2012., Izvještaj o radu Državne regulatorne komisije za električnu energiju BiH u 2012. te Izvještaj o radu Upravnog odbora Izvozno kreditne agencije BiH za 2012. 
Poslanici nisu usvojili Prijedlog zakona o parlamentarnom nadzoru u oblasti odbrane i sigurnosti BiH. Imenovana je ad hoc komisija za provođenje postupka imenovanja Vijeća Regulatorne agencije za komunikacije BiH. U komisiji su Borjana Krišto, Darko Babalj, Mehmed Agović, Lejla Turčilo, Ivan Vukoja i Dragana Dardić

Poslanici nisu prihvatili inicijativu poslanika Šemsudina Mehmedovića s 42. sjednice Predstavničkog doma, održane 14. februara 2013., a koja se odnosi na obavljanje rasprave u Domu o preprekama i šansama za ulaganje u BiH. Osporena je i Inicijativa poslanika Senada Šepića s 44. sjednice Predstavničkog doma, održane 14. marta 2013., a po kojoj Predstavnički dom PSBiH zadužuje Vijeće ministara BiH i Konferenciju ministara obrazovanja BiH da u roku od 60 dana izrade precizna uputstva o neophodnom materijalu za svaki školski predmet, u skladu s preporukama Svjetske zdravstvene organizacije, prema kojoj će maksimalna težina školske torbe s priborom i opremom biti ograničena na 10 posto tjelesne težine djeteta.

Glasanjem po svim tačkama dnevnog reda završena je 47. sjednica Predstavničkog doma. Slijedeća sjednica planirana je za 23. maj. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak