Odbačene žalbe Budimira i drugih na pritvor

Radiosarajevo.ba
Odbačene žalbe Budimira i drugih na pritvor


Vanraspravno vijeće Suda BiH odbacilo je kao neosnovane žalbe odbrane predsjednika Federacije BiH Živka Budimira i drugih uhapšenih u akciji Patriot na određivanje jednomjesečnog pritvora, javlja Fena.

Stručna saradnica iz Odjela za odnose s javnošću Suda BiH Aida Delić Vološ izjavila je večeras novinarima da je istim rješenjem uvažena žalba Tužilaštva BiH od 29. aprila, te se rješenje Suda BiH od 27. aprila preinačava na način da se u odnosu na sve osumnjičene pritvor određuje zbog postojanja vanrednih okolnosti, kada se radi o krivičnom djelu za koje je kazna zatvora deset godina i više, kada se radi o teškom krivičnom djelu zbog načina njegovog počinjenja i posljedica djela, te kada postoje okolnosti da  bi došlo do uznemiravanja javnog reda.  

Sud BiH potvrdio je odluku o određivanju jednomjesečnog pritvora za Budimira i još osam osoba zbog sumnje da su sudjelovali u lancu uzimanja mita za pomilovavanje kriminalaca.

Odluku o pritvoru, koju je predložilo Tužilaštvo BiH i na koju su uložene žalbe, Sud je donio zbog opasnosti od Budimirovog i Barišićevog bjekstva s obzirom na to da imaju dvojno državljanstvo, te zbog mogućnosti ometanja istrage i mogućih uticaja na svjedoke i saučesnike.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak