Od septembra u Federaciji BiH primjenjivat će se novi Zakon o podršci porodicama s djecom

0
Radiosarajevo.ba
Od septembra u Federaciji BiH primjenjivat će se novi Zakon o podršci porodicama s djecom

Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o materijalnoj podršci porodicama s djecom, po osnovu kojeg se ostvaruje pravo na federalni dječiji dodatak usvojen je na Domu naroda.

Kako je navedeno u samom Zakonu, stupa na snagu sutra, dok njegova primjena počinje mjesec dana od stupanja na snagu, odnosno 1. septembra 2024. godine, saopćeno je danas iz Federalnog ministarstvo rada i socijalne politike. 

Zbog velikog broja upita javnosti, posebno korisnika i potencijalnih korisnika federalnog dječjeg dodatka, Federalno ministarstvo rada i socijalne politike koristi ovu priliku da podijeli informacije koje su značajne za sve koji prvi put apliciraju za federalni dječji dodatak ili su u procesu obnavljanja istog.

Novi odlazak sa Grbavice: FK Željezničar se oprostio od jednog od ljubimaca navijača

Naime, od 1. septembra 2024. godine, svi korisnici koji su dobili rješenje o dječjem dodatku prije tog datuma morat će proći još jedan krug revizije, jer se zakon ne može primjenjivati retroaktivno. 

To znači da zakon ne vrijedi za period prije početka njegove primjene. Praktično, revizije nema za sve nove korisnike koji ostvaruju pravo na dječji dodatak od 1. septembra 2024. godine, dok će za sve stare korisnike biti potrebna još jedna revizija, nakon čega teče pravo sve do djetetove navršene 18. godine ili prestanka prava zbog poboljšanja ekonomsko - socijalnog statusa porodice.

Počinju isplate naknada roditeljima njegovateljima u FBiH, evo koliko je novca izdvojeno

Djeca s malignim oboljenjima i invaliditetom prve i druge grupe tuđe njege ostvarivat će pravo na federalni dječiji dodatak od dana ulaska u pravo do punoljetstva, bez obzira na socio - ekonomski status porodice. 

Zahtjeve za ulazak u pravo ove dvije kategorije djece roditelji mogu početi podnositi već od sljedeće sedmice u svim centrima i službama za socijalni rad, a rješenja će se izdavati sa 01.09.2024. godine, shodno propisu o početku primjene ovog zakona.   

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak