'Od SDA me više ništa ne može iznenaditi'

Radiosarajevo.ba
'Od SDA me više ništa ne može iznenaditi'


Lider Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija izjavio je danas novinarima u Sarajevu da ga više ništa ne može iznenaditi - osim logičnih i dobrih poteza - od Stranke demokratske akcije, povodom najava kadrova iz te stranke o pokretanju pitanja vitalnog nacionalnog interesa u Domu naroda Federalnog parlamenta kada bude razmatrana odluka o imenovanju troje sudija Ustavnog suda FBiH, javlja Fena.

"Pokretati pitanje vitalnog nacionalnog interesa na ustrojavanju institucije koja je zadužena upravo za ocjenu da li je negdje takav interes povrijeđen, pa to je smijurija. To više nema veze s logikom i zdravim razumom", riječi su Zlatka Lagumdžije.

Najavu da će većini članova delegatskog kluba Bošnjaka u Domu naroda Federalnog parlamenta predložiti da pokrene pitanje vitalnog nacionalnog interesa prilikom razmatranja odluke o imenovanju troje nedostajućih sudija Ustavnog suda FBiH, iznio je Amir Zukić, predsjedavajući Kluba Bošnjaka u Domu naroda, ujedno generalni sekretar Stranke demokratske akcije.

Razlog tome je Zukićevo protivljenje da za jednog od sudija iz reda bošnjačkog naroda bude imenovan Šahbaz Džihanović.

Zukić ističe i da ne može prejudicirati da li će većina bošnjačkog delegatskog kluba biti za pokretanje vitalnog interesa u Domu naroda.

I predsjednik Federacije BiH Živko Budimir nerado je potpisao odluku o imenovanju nakon što su objelodanjeni dokumenti o Džihanovićevim svojevremenim malverzacijama na funkciji generalnog konzula BiH u Minhenu, kada je nezakonito dodjeljivano bh. državljanstvo nekim osobama, izjavio je Amir Zukić.

Sjednica Doma naroda Federalnog parlamenta, na kojoj bi, prema najavama, na dnevni red mogla doći odluka o imenovanju troje nedostajućih sudija Ustvanog suda FBiH, bit će održana 21. marta, a dan prije će zasjedati Klub delegata bošnjačkog naroda.

U slučaju pokretanja pitanja vitalnog nacionalnog interesa, u ovom slučaju Bošnjaka, proces imenovanja sudija, među kojima su, osim Džihanovića, predloženi Dragica Dragičević i Mladen Srdić, bio bi zntano usporen.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak