'Od Republike Srpske važniji samo Bog'

Radiosarajevo.ba
'Od Republike Srpske važniji samo Bog'

Foto: Dragan Tanasijević

Protosinđel stavrofor Danilo Radojčić, nastojatelj manastira Ozren, ocijenio je da je "velikim lutanjima srpskog naroda tokom komunističkog perioda došao kraj, jer je nastupilo duhovno otrežnjenje Srba".

Radojčić je danas na 9. Saboru srpske omladine i 3. Saboru srpske mreže, koji je počeo u četvrtak, 30. jula, rekao da je "svaka ljudska duša napokon osjetila prazninu izazvanu nedostatkom Boga, koji daje smisao ljudskim životima".

"Našavši Gospoda, Srbi sa ovih prostora dobili su Republiku Srpsku (RS), otadžbinu koja je poslije Gospoda vrijednija od bilo čega ovozemaljskog. Govoriti o idealima RS znači govoriti o zakonima Božijim i vrlinama hrišćanskim", naglasio je Radojčić.

U okviru saborske teme "Odbrana i očuvanje RS kao jedine srpske istorijske pobjede u posljednjih 20 godina" nastojatelj manastira Ozren je rekao da se "slobodno može reći da je RS entitet BiH čiji su temelji čvrsto napravljeni, jer ih čine vjera, nada i ljubav".

"Ljubeći RS mi ljubimo cijelu BiH, djedovinu Svetoga Save, ljubimo zelenu boju koja znači mir ljudi i Boga, ljubimo ljiljan, cvijet slavnih srpskih kraljeva koji je krasio njihove štitove i zastave. Ljubeći RS, mi ljubimo gospoda Isusa Hrista i njegovu Crkvu. Bitno je shvatiti da mimo Crkve nema sjaja, smisla i punote", poručio je Radojčić.

U okviru saborske teme "RS danas" govoriće i direktor Radiološkog instituta iz Beograda Radomir Kovačević, direktor programa Televizije Republike Srpske Mira Lolić-Močević, Ljubiša Ristić iz Instituta za istraživanje srpskih stradanja u 20. vijeku, prota Vojislav Bilbija i advokat iz Beograda Marko Milović.

U okviru kulturno-umjetničkog programa večeras u 20.00 časova u manastirskoj porti predstaviće se prota Vojislav Bilbija i vokalna grupa "Pirg" iz Beograda.

U manastiru Svetog Nikole na Ozrenu sinoć su u saborskom umjetničkom programu nastupili interpretator srpska izvorne muzike Svetlana Stević, etno-grupa "Veronika" iz Zvornika i kantautor Ljiljana Popović iz Beograda.

Sabori srpske omladine i Srpske mreže biće završeni sutra usvajanjem povelje 9. Sabora srpske omladine.

Vezano: Na jesen usvajanje Zakona o dijaspori i Srbima u regionu

srna/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak