Od danas probni popis stanovništva u BiH

Radiosarajevo.ba
Od danas probni popis stanovništva u BiH

Probni popis stanovništva, domaćinstava i stanova u Bosni i Hercegovini počinje danas u 35 općina i trajat će do 29. oktobra, a provodi se u skladu sa Zakonom o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2013.
Probni popis stanovništva i domaćinstava u BiH obuhvatit će 60 popisnih krugova od po stotinjak domaćinstava u Republici Srpskoj, Federaciji BiH i Brčko Distriktu. Probni popis je simulacija popisa na jednom broju popisnih krugova, odabranih uzorkom, radi provjere pripremljenih rješenja kako bi se pravovremeno pripremila provedba popisa, otklonili eventualni nedostaci i krenulo u završnu fazu priprema cenzusa 2013.

U Federaciji Bosne i Hercegovine probni popis će se vršiti na teritoriji 19 općina, odnosno 33 popisna kruga. 

Probni popis će se provesti u Bihaću, Cazinu, Orašju, Tuzli, Lukavcu, Zenici, Kaknju, Goraždu, Travniku, Mostaru, Neumu, Širokom Brijegu, Livnu, a na području Sarajeva u općinama Centar, Ilidža, Novi Grad, Novo Sarajevo, Stari Grad i Ilijaš. 

Probnim popisom u Republici Srpskoj biće obuhvaćeno 15 opština i 21 popisni krug, što znači da će u nekim opštinama biti više popisnih krugova, a to je oko 2.000 domaćinstava ili 6.000 građana. Probni popis u Srpskoj biće proveden u Banjaluci, Doboju, Prijedoru,  Šipovu, Prnjavoru, Kozarskoj Dubici, Tesliću, Ugljeviku, Zvorniku, Bijeljini, Foči, Gacku, Trebinju, Istočnom Novom Sarajevu i Palama.


Ilustracija

Na probnom popisu radit će nešto više od 200 lica zaposlenih u zavodima za statistiku i onih koji su posebno angažirani za rad na popisu, a bit će prisutni promatrači međunarodnog monitoringa

Direktor EUROSTAT-a Pieter Everaers je prilikom  posjete Sarajevu u septembru  izjavio kako će početkom decembra biti donesena odluka da li preporučiti ili ne provođenje cjelokupnog popisa stanovništva u BiH u 2013. godini. „Na osnovu rezultata probnog popisa donijet ćemo odluku o tome da li će popis biti održan iduće godine ili ne.“

Direktor Agencije za statistiku BiH Zdenko Milinović je rekao kako se greške koje pokaže probni popis trebaju ispraviti do općeg popisa stanovništva 2013. „Treba uvažiti činjenicu da 20 godina nismo imali popis i da mi nemamo, kao zemlje u regiji i evropske zemlje, mogućnost da se poredimo s prethodnim popisom i popravimo ono što smo griješili.“

„Jedan od važnih aspekata koji upravo oni žele da vide jeste zaštita ličnih podataka i način kako popisivači rade na terenu, odnosno da li postupaju po svim međunarodnim standardima i standardima provođenja popisa“, dodao je Milinović.

Tija Memišević: Nevladinim organizacijama fali hrabrosti
Građanska inicijativa uspješna, promijenjen formular za popis
Mijenja se formular za popis stanovništva
Popis stanovništva u BiH: Pismo upozorenja za Evropu
Uključiti aktiviste u probni popis stanovništva
Izađi iz kutije - Podrška inicijativi 'Popis 2013'

Pitanje o etničkoj pripadnosti nije konačno formulirano

Gender, jezik, nacija, kućica? Sve o Popisu stanovništva

Javna diskusija na temu popisa stanovništva

Kako do Popisa pravičnog za sve?

Šta sa osobama koje imaju dva maternja jezika?

Diskriminatorni upitnik za popis stanovništva 2013.


Prema preporuci Međunarodnog monitoringa popisa EU u popisnom listu u potpunosti su otvorena pitanja o nacionalnoj pripadnosti, religiji i maternjem jeziku, što je bila priča koju je prvi otvorio portal Radiosarajevo.ba. Popisivači, a to je regulirano i samim uputstvom, ne smiju nijednog momenta navoditi osobu na bilo kakav odgovor, koja za prva dva pitanja (o nacionalnoj i vjerskoj pripadnosti) ima pravo i da se ne izjasni. Također je predviđeno da kod maternjeg jezika osoba može dati dva različita odgovora. 

Popisivači će imati jasne oznake, odnosno, akreditacije, a zagarantirana je tajnost svih podataka. Probni popis koštat će 200.000 KM, a troškove će solidarno snositi država, entiteti te Brčko Distrikt, podsjećaju agencije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak