Od 2025. godine: U Federaciji BiH se uvodi nova vakcina za djecu

4
Radiosarajevo.ba
Od 2025. godine: U Federaciji BiH se uvodi nova vakcina za djecu

Zavod za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine od početka 2025. godine uvodi pneumokokno cjepivo u redovni imunizacijski program u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Bakterija Streptococcus pneumoniae uzrokuje ozbiljne bolesti poput upale uha i pluća, meningitisa i sepse, koje mogu dovesti do dugotrajnih posljedica, pa čak i smrti, posebno kod male djece, starijih osoba i osoba s oslabljenim imunitetom. Pneumokokne bolesti predstavljaju značajan javnozdravstveni problem i u Bosni i Hercegovini. Zbog toga je uvođenje pneumokoknog cjepiva, odlična vijest, navode iz Zavoda.

"Proširenje imunizacijskoga programa od velike je važnosti za razvoj javnozdravstvenog sistema u Federaciji Bosne i Hercegovine. Poznato je da je dječija populacija do pet godina najugroženija, prije svega u kontekstu upala uha, sinusa, mozga, pluća te sepse. Teška komplikacija uvijek može dodatno i trajno ošteteti dijete. Zbog toga je u svim regijama Svjetske zdravstvene organizacije ovo cijepljenje već uvedeno i mi moramo sustići ovaj cjepni trend koji je vrlo važan", rekao je prim. dr. sc. Siniša Skočibušić, dr. med., ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Novi zemljotres na Balkanu, osjetio se diljem regije: "Šta je ovo, četvrti danas?!"

"Prema Kalendaru imunizacije, predviđeno je cijepljenje djece sa dva i četiri mjeseca te docjepljivanje u drugoj godini života. Time će se sa tri doze cjepiva protiv pneumokoka praktički pružiti dovoljna zaštita za svu djecu u grupi koja je novorođena te vjerujemo da ćemo idućih godina postići dovoljan cjepni obuhvat. Imunizacija protiv pneumokoka je besplatna i potpuno sigurna, a moguće je da se cijepe i starija djece te pripadnici treće životne dobi."

Pomoćnik Federalnog ministra zdravstva prim. dr. Goran Čerkez je naglasio da je ovo jedan veoma važan dan za Federaciju BIH. Ministar zdravstva Kantona Sarajevo dr. Enis Hasanović zahvalio je i čestitao Zavodu za javno zdravstvo FBIH na uvođenju pneumokoknog cjepiva u redoviti imunizacijski program i istaknuo da će Ministarstvo zdravstva Kanona Sarajevo dati punu podršku pedijatrijskim službama i timovima kako bi se osiguralo kvalitetno pružanje zdravstvene zaštite djece.

"Pneumokokne bolesti predstavljaju veliki javnozdravstveni problem u Kantonu Sarajevo i cijeloj Bosni i Hercegovini. Najčešće su ugrožena djeca do 5 godina, a najbolja odbrana je adekvatna vakcina. Zbog toga je najvažnije pravovremeno djelovati, educirati zdravstvene radnike i informirati javnost kako bi na vrijeme sačuvali zdravlje djece koje nam mora biti prioritet. Potreban nam je veći obuhvat imunizacije jer samo tako možemo spriječiti  potencijalne epidemije", rekao je ministar dr. Hasanović.

Voditeljica Sekcije za zdravstvo UNICEF BIH mr. sc. Jela Stojić Aćimović dr. med. čestitala je Zavodu za javno zdravstvo FBIH na uvođenju pneumokoknog cjepiva u redoviti imunizacijski program i istaknula da će UNICEF BIH nastaviti pružati podršku u području imunizacije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak