Od 1. jula skuplje cigarete, kafa i gorivo

Radiosarajevo.ba
Od 1. jula skuplje cigarete, kafa i gorivo

U BiH od sutra stupa na snagu Zakon o akcizama kojim će cigarete poskupiti za 15 feninga, kilogram kafe za 50, dok se za gorivo uvodi posebna akciza od 10 feninga namijenjena izgradnji puteva u BiH.

Distributeri cigareta u BiH sutra će morati da naprave popis svih zaliha, obračunati akcizu po novom zakonu i razliku uplatiti Upravi za indirektvo oporezivanje (UIO) BiH, rekao je portparol ove institucije Ratko Kovačević.

Prema njegovim riječima, cigarete sa starim markicama, a novom cijenom moći će se prodavati do kraja godine, a inspektori UIO će već sutra krenuti u kontrolu popisnih listi, te obračuna razlike akciza.

"Našim kontrolama biće obuhvaćeno sigurno 90 odsto tržišta", naglasio je Kovačević i dodao da ako i postoje eventualne malverzacije vezane za stvaranje velikih zaliha ove robe, riječ je o sitnim trgovcima, prenosi "Dnevni avaz".

Ovaj list piše da će Fabrika duhana Sarajevo (FDS) sutra objaviti cijene svojih cigareta, na koje utiče, prije svega cijena cigareta konkurentskih firmi.

"Cijene ćemo zvanično objaviti 1. jula, jer kada jednom postavite cijenu, nije je popularno mijenjati", rekao je direktor FDS Sead Hadžimusić.

Hrvatska fabrika duhana iz Rovinja "TDR" najavila je prije par dana da će od sutra njihove cigarete poskupiti za 50 feninga po kutiji.

rtrs.tv/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak