Očekuju širi konsenzus domaćih lidera

Radiosarajevo.ba
Očekuju širi konsenzus domaćih lidera
Razgovori predstavnika EU i SAD sa liderima osam političkih stranaka iz BiH trebalo bi da rezultiraju sporazumom o ustavnim promjenama, te rješenju pitanja nužnih za zatvaranje OHR-a i napredak zemlje ka EU i NATO-u.

"Generalno, razgovori će obuhvatiti sva pitanja od kojih zavisi dalji napredak BiH ka EU i NATO-u. To se odnosi na dogovor o ispunjenju uslova nužnih za tranziciju OHR-a u ured specijalnog predstavnika EU za BiH. Ključno pitanje je i pitanje promjene Ustava. Cilj je postići kompromis i dogovor o paketu koji će biti dovoljno obuhvatan za napredak BiH u euroatlantskim integracijama", izjavio je jučer Charles English, američki ambasador u BiH.

Švedski ministar vanjskih poslova Carl Bildt, u svojstvu predsjedavajućeg EU, i zamjenik američkog državnog sekretara James Steinberg u petak će u EUFOR-ovoj bazi u Butmiru organizovati sastanak na koji su pozvali predsjednike SDA, SNSD-a, Stranke za BiH, HDZ BiH, HDZ 1990, Demokratske partije, PDP-a i SDP BiH.

Predstavnici EU i SAD domaćim će političkim liderima ponuditi niz prijedloga za deblokadu reformi i izlazak iz krize. Konkretni prijedlozi nisu otkriveni niti na jučerašnjem brifingu za novinare.

"Predstavit ćemo određeni broj prijedloga, a očekujemo da se političari obavežu da će realizirati ono što smo dogovorili. EU i SAD ovim pokazuju da žele da BiH ostane na vrhu liste prioriteta. Stoga smo spremni pomoći vašim političkim liderima da postignu sporazum o važnim pitanjima", istakao je Bo William Hedberg, ambasador Švedske u BiH.

"Građani moraju tražiti od svojih političara da se dogovaraju"

Kako je dodao, vjerovatno neće biti moguće sva pitanja riješiti u petak, ali očekuju da bude postignut širok konsenzus koji će omogućiti napredak zemlje ka EU. On nije želio spekulisati o mogućem neuspjehu ovog sastanka i ocijenio da je ovo odlučujući trenutak za BiH.

Predstavnici EU i SAD inicijativu za pregovore političkih lidera ocijenili su dokazom snažnog interesa međunarodne zajednice, kojeg domaći politički lideri trebaju iskoristiti.

"EU i SAD udružili su napore kako bi pomogli da se prevaziđu neslaganja u BiH i krene ka rješavanju otvorenih pitanja. SAD i EU dijele zabrinutost sporošću ispunjenja uslova za napredak ka euroatlantskim integracijama, pa je ovo prilika da politički lideri pokažu opredjeljenje za ispunjenje postavljenih uslova", rekao je English i dodao da EU i SAD mogu pomoći, ali da ne mogu uraditi posao umjesto domaćih lidera.

"Zato građani moraju tražiti od svojih političara da se dogovaraju o svim važnim pitanjima", istakao je English.

nezavisne/radiosarajevo.ba


Vezano:
Mostar: Pripreme za sastanak u Butmiru stranaka sa hrvatskim predznakom
Čavić: "Ne idem u Butmir, neka Dodik proguta sve gorke pilule za sve nas"

Doris Pack: "Dodik ne sluša nikog i misli da je najpametniji"

SDS: "Sastanak u Butmiru vaninstitucionalno djelovanje"

RS: Počinju pripreme za sastanak u Butmiru

Inzko se nada da će biti usvojen paket ustavnih promjena

Ko će na sastanak u Butmiru
BiH na dnevnom redu EU i SAD



Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak