Očekuje se nastavak padavina

Radiosarajevo.ba
Očekuje se nastavak padavina

Foto: Amra Kavazović

U Bosni i Hercegovini jutros je bilo oblačno vrijeme sa snijegom u Bosni. Visina snježnog pokrivača u 7 sati kretla se od 180 cm koliko je izmjereno na Bjelašnici, 82 na Kupresu, 50 na Ivan-sedlu, 32 u Tuzli, 31 u Sanskom Mostu, 30 u Banja Luci, 28 u Bugojnu i Bihaću, 25 u Sarajevu, 24 u Livnu i Gradačcu, a u ostalim područjima visina snježnog pokrivača je manja od 24 cm.

Temperatura u 7 sati: Bjelašnica - 9 stepeni, Kupres - 8, Ivan-sedlo - 6, Sokolac - 5, Bugojno, Livno i Mrkonjić-Grad - 4, Sarajevo, Bihać, Tuzla i Jajce - 3, Banja Luka, Zenica, Gradačac, Doboj, Sanski Most i Derventa - 2, Srebrenica - 1, Goražde, Zvornik i Bileća 0, Mostar i Trebinje 2, Stolac i Ljubuški 3, Neum 4 stepena.

Atmosferski tlak u Sarajevu iznosio 932 milibara, za 10 milibara je niži do normalnog i sporo raste.

U našoj zemlji danas će biti pretežno oblačno vrijeme. U Bosni će prijepodne padati snijeg. U Hercegovini kiša, koja mjestimično može preći u susnježicu ili slab snijeg. Vjetar slab do umjeren zapadnog i sjeverozapadnog smjera. Najviša dnevna temperatura od - 2 do 1, na jugu od 8 stepeni.

U Sarajevu oblačno sa snijegom prijepodne. Najviša dnevna temperatura oko 0 stepeni, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ).

Saobraćaj otežan i spor zbog sniježnih padavina

Zbog intezivnih snježnih padavina, saobraćaj se jutros na većini putnih pravaca u BiH odvija otežano i usporeno. Frekvencija vozila je slabijeg inteziteta, pa za sada nema vanrednih ograničenja i dužih zastoja u odvijanju saobraćaja. Ugaženog snijega na kolovozu ima na gotovo svim putnim pravcima u Bosni, dok je u većem dijelu Hercegovine kolovoz mokar i mjestimično klizav.

S obzirom na loše uvjete za vožnju, vozači se savjetuju da bez veće potrebe ne kreću na put, a ukoliko ipak putuju, da na put ne kreću bez zimske opreme. Za teretna vozila s prikolicom i šlepere obavezna je upotreba lanaca na svim planinskim prijevojima.

Za vozače koji namjeravaju putovati u Crnu Goru informacija da je, zbog većeg odrona, za sve kategorije vozila obustavljen saobraćaj na putnom pravcu Šćepan Polje-Plužine.

Zbog radova na rekonstrukciji mosta u Jošanici (Vogošćanska petlja), saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na alternativne putne pravce.

Na graničnim prijelazima nema dužih zadržavanja pri prelasku granice. Zbog loših vremenskih uvjeta u Hrvatskoj, na GP Izačić na snazi je zabrana kretanja za teretna vozila s prikolicom i šlepere.

Autoput:
- A-1 -Jošanica-Kakanj - u toku sanacioni radovi, zbog čega je povremeno zauzeta desna traka, obavezno poštivanje postavljene signalizacije.

Magistralni putevi:
M-6 i M20
- Radovi na ukrštanju magistralnih puteva, izgradnja kružnog toka u Trebinju, saobraćaj se odvija otežano.
M-16.2
- Prozor-Jablanica-sanacija klizišta, jedna traka u funkciji.
M-18
- Olovo-Kladanj - izgradnja mosta i tunela «Kladušnica», usporeno odvijanje saobraćaja.
M-19
- Drinjača-Zvornik - od 06 do 22 sata izvode se radovi u tunelima Zvornik 1 i 2 - povremene kraće obustave saobraćaja.
M-20
- Gacko-Foča-sanacija tri tunela ("Vratar 1,2 i 3") od 07 do 17 sati, saobraća se jednom trakom (postavljeni semafori); u zoni klizišta izvode se radovi zbog čega od 7 do 15 sati dolazi do povremenih 15-minutnih obustava saobraćaja. Na prevoju Čemerno zabrana kretanja za teretna vozila sa prikolicom i šlepere

Regionalni putevi:
R-413 Vitovlje-Skender Vakuf-zbog klizišta saobraćaj se odvija jednom trakom.
R-474 Ukrine-Vijaka, zbog oštećenja kolovoza, saobraćaj se odvija jednom trakom, saopćeno je jutros iz BiHAMK-a.

fena/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak