Očekuje se brz postupak nove španske vlade

Radiosarajevo.ba
Očekuje se brz postupak nove španske vlade

Novoizabrana španska vlada mora brzo reagirati da bi osigurala povjerenje investitora, izjavili su analitičari, nakon što je bivša socijalistička vlada postala peta u eurozoni koju je oborila dužnička kriza. 

U Grčkoj, čiji su finansijski problemi pokrenuli tržišnu nervozu koja se sada osjeća širom svijeta, nastavak političkih previranja bacio je sjenku na trud novog premijera i tehnokrate Lukasa Papademosa da osigura novu tranšu pomoći od Evrope, javio je Reuters. 

Troškovi zaduživanja Španije i Italije dostigli su neodrživi nivo prošle sedmice, prije nego što je Evropska centralna banka (ECB) intervenirala da stabilizira tržišta. Euro je porastao 18. novembra, ali su evropske akcije zabilježile novi petosedmični minimum uslijed strahovanja da je intervencija ECB-a samo privremeno rješenje. 

Desničarska Narodna partija, koja je pobijedila na izborima u Španiji, obećala je da će se boriti da smanji sve veću nezaposlenost i jedan od najvećih budžetskih deficita u regiji. 

"Prestat ćemo da budemo dio problema i postat ćemo dio rješenja", izjavio je lider konzervativaca Mariano Rajoy nakon glasanja, prenio je Tanjug.

Analitičari su pozdravili rezultate španskih izbora, naglasivši da očekuju da će Rajoy, koji neće stupiti na funkciju premijera do decembra, brzo reagirati na pokretanju ekonomskog rasta. 

"To bi moglo da umiri tržišta, ali dok nova vlada ne učini ono što je rekla da će učiniti, ništa se neće promijeniti", naveo je analitičar madridskog instituta "Funkas" Angel Laborda. 

U Italiji, novoizabrani premijer Mario Monti lako je dobio povjerenje oba doma parlamenta prošle sedmice, nakon što je njegov prethodnik Silvio Berlusconi podnio ostavku, na olakšanje evropskih političkih i finansijskih krugova. 

Monti bi, međutim, mogao imati problema da osigura podršku za oštrije mjere štednje ili liberalizaciju. 

Italijanska štampa je jučer navela da će nove budžetske mjere vjerovatno biti predstavljene u roku od dvije sedmice, dok će porez na imovinu, koji je Berlusconi ukinuo, ponovo biti uveden. Očekuju se i potezi za borbu protiv utaje poreza, kao i smanjenje poreza na plate da bi se povećala zaposlenost. 

Grčki premijer Lukas Papademos sastat će se s predsjednikom Evropske komisije Joseom Manuelom Barrosom i predsjedavajućim Eurogrupe Jeanom-Claudeom Junckerom, nakon što predstavnici EU, Međunarodnog monetarnog fonda i ECB-a održe teške razgovore u Atini. 

Strahujući da će izgubiti podršku glasača, lider najveće opozicione stranke "Nova demokratija" Antonis Samaris odbio je da potpiše garanciju da će učiniti sve što je u njegovoj moći da osigura ispunjenje uslova dogovorenih u okviru paketa pomoći, bez obzira na to ko će pobijediti na izborima koji se očekuju 19. februara. 

Lider krajnje desničarske partije LAOS izjavio je da međunarodni zajmodavci neće odobriti Grčkoj sljedeću tranšu pomoći u iznosu od osam milijardi dolara, koja je toj zemlji neophodna sredinom decembra da izbjegne bankrot, ukoliko ne bude garancije. 

Evropska komisija će u srijedu predložiti mnogo oštriju kontrolu državnih budžeta, kao i studiju koja sadrži tri opcije za izdavanje zajedničkih obveznica 17 zemalja koje kao valutu koriste euro, ali bez zaključka ili prijedloga koja od te tri opcije bi mogla biti izabrana. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak