Očajni hrvatski radnici iz Mostara najavili 'Radnički Božić pred Čovićevom vilom'

Radiosarajevo.ba
Očajni hrvatski radnici iz Mostara najavili 'Radnički Božić pred Čovićevom vilom'

Radnici preduzeća u stečaju - Žitoprometa, Hercegovačke Radio-televizije, mostarskog Sokola, Kapisa iz Tomislavgrada, Hercegovina-gradnje, Šuma Herceg-Bosne, te radnici i djelatnici iz svih grana prosvjete, zdravstva i drugih grana nezadovoljni su stečajima i nebrigom vlasti. 

Tim povodom, najavili su MUP-u Hercegovačko-neretvanske Županije mirni prosvjed dana 24.12.2013. godine (utorak) u 12.00 sati na adresi Bare bb Mostar, pred vilom predsjednika HDZ-a Dragana Čovića

Kako su predstavnici radnika saopćili medijima, Čovića smatraju najodgovornijim za otkaze preko 3.500 radnika te gašenje jedinog javnog hrvatskog medija – Hercegovačke radio-televizije. 

Prosvjed će se nazvati „Radnički Božić pred Čovićevom vilom“. 

"Radnici i njihova djeca ovaj Božić dočekuju gladni bez bilo kakvih prava i socijalne ili zdravstvene zaštite, te što je najbolnije uništenih radnih mjesta". 

U saopćenju se navodi: "Na prosvjedu ćemo pozvati SIPA-u i Županijski MUP da istraže odakle Draganu Čoviću, kojeg smatramo odgovornim za ovakvo stanje, više Vila od 5 milijuna KM i otkud mu automobil od 140.000 EUR-a te da ispitaju postojanje tzv. Crnih fondova HDZBiH i dr Čovića te druge nekretnine i novci koji nisu zavedeni u imovinski karton, a njima se plaćaju sudske presude i novinari. Crni fondovi HDZ-a BiH i dr Čovića veći su od Sanaderove i Vidoševićeve afere zajedno. Zašto policija ne istraži podrijetlo imovine dr Čovića i podrijetlo imovine radnika čija djeca nemaju za marendu", saopćili su radnici HNŽ-a

Oni pozivaju i druge građane da im se pridruže i da na mjesto prosvjeda donesu igračke malih modela autića kako bi ukazali na skupocjena vozila kupljena od uništenih hercegovačkih, nekad respektabilnih, tvrtki, navodi se. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak