Obustavljena istraga za 'tuzlansku kolonu'

Radiosarajevo.ba
Obustavljena istraga za 'tuzlansku kolonu'

Tužilaštvo BiH obustavilo je istragu u predmetu "tuzlanska kolona" protiv ratnog gradonačelnika Tuzle Selima Bešlagić i drugih, prenosi Srna.

Međunarodni tužilac David Schwendiman juče je dao saglasnost na odluku Kolegijuma tužilaca Posebnog odjeljenja za ratne zločine Tužilaštva BiH da istraga u ovom predmetu bude obustavljena, jer je saglasan sa ocjenom, da prikupljeni dokazi ne potkrepljuju optužbe.

Schwendiman smatra da je istraga u ovom predmetu provedena u skladu sa zakonom i kao rukovodilac Posebnog odjeljenja za ratne zločine saglasan je da prikupljeni dokazi ne potkrepljuju optužbe protiv ijednog imenovanog osumnjičenog za zločine počinjene u Tuzli 15. maja 1992. godine, navodi se u saopštenju Tužilaštva BiH.

"Nakon istrage i provedenih saslušanja učesnika događaja na obje strane, te analize prikupljene dokumentacije i drugih dokaza u vezi sa tim događajem, nisu nađeni dokazi koji bi potkrijepili zaključak da ijedan od imenovanih osumnjičenih snosi direktnu odgovornost za ratne zločine počinjene na 15. maja 1992. godine", navodi se u saopštenju.

Iz Tužilaštva BiH se navodi da ne postoje dokazi koji ispunjavaju standarde dovoljne da bi lica koja su označena kao osumnjičeni moglo biti optuženi za zločin.

U skladu sa zakonom, podnosioci prijava i oštećeni, čiji se identitet bude mogao utvrditi, biće obaviješteni i poučeni o pravnom lijeku, odnosno mogućnosti prigovora na ovakvu odluku.

Slučaj "tuzlanska kolona" u BiH 1999. godine pokrenuli su preživjeli, koji su preko Saveza logoraša RS predali dokumentaciju Haškom tribunalu.

Haški tribunal je predmet vratio u nadležnost pravosuđa BiH, nakon čega je Okružno tužilaštvo u Bijeljini pokrenulo postupak. Predmet je potom prebačen u nadležnost tužilaštva BiH.

U slučaju "Tuzlanska kolona" pred Vijećem za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu Ilija Jurišić je osuđen na 12 godina zatvora.

Iliji Jurišiću 12 godina zatvora
"Krajnje je vrijeme da se prekine agonija Ilije Jurišića"
Ilija Jurišiću, Tuzla je uz tebe!

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak