Obustavljena istraga protiv Karadžićevih pomagača

Radiosarajevo.ba
Obustavljena istraga protiv Karadžićevih pomagača


Tužilaštvo BiH obustavilo je istragu protiv 58 osoba koje su osumnjičene za pomaganje ratnom zločincu Radovanu Karadžiću, kojem se trenutno sudi u Hagu za zločine protiv čovječnosti i genocid u BiH.

Odluka o obustavljanju istrage u ovom slučaju donesena je zbog nedostatka dokaza, a ne zbog "kompenzacije za obustavljanje istrage u slučaju Dobrovoljačke ulice", poručili su iz Tužilaštva BiH, piše danas u „Dnevnom avazu“.

„Tužilačka odluka o obustavljanju istrage u slučaju pomagača Radovanu Karadžiću donesena je prije odluke o obustavljanju istrage u predmetu 'Dobrovoljačka'. Rezultati istrage nisu pokazali da je neka od ovih 58 osoba sudjelovala u finansijskoj pomoći Radovanu Karadžiću tokom njegovog skrivanja“, rekli su u Tužilaštvu BiH, te dodali da je ova odluka legitimna i da je istraga obustavljena u saradnji s Haškim tribunalom.

Predsjednica Udruženja "Srebreničke majke" Hatidža Mehmedović, međutim, ne misli da su Karadžićevi jataci nedužni. Ona je rekla da zbog ovakvih stvari žrtve genocida mogu izgubiti vjeru u pravosudne institucije BiH, a i u pravdu uopće:

„Pa, ako su svi nedužni, ko mu je pomagao? Ako se politika bude i dalje miješala u rad sudova i tužilaštava, ne piše nam se dobro. I dalje se na sve načine pokušavaju izjednačiti žrtva i agresor. Iz RS se vrše pritisci na sud i tužilaštvo, prijete ukidanjem državnih institucija i raspisivanjem referenduma. Dokad ćemo biti taoci velikosrpske politike“.

Ona je dodala da nije slučajnost što je ova odluka donesena u isto vrijeme kad i odluka o obustavljanju istrage o Dobrovoljačkoj.

Iako u Tužilaštvu BiH „Dnevni avaz“ nije dobio podatke o identitetu osoba protiv kojih se vodila istraga, odranije se s pomaganjem u skrivanju Karadžića povezivao niz osoba poput bivšeg čelnika obavještajne službe RS Ljubana Ećima, Tomislava Kovača i Dragana Kijca, Karadžićeve porodice te nekolicine bivših visokih dužnosnika SDS-a i RS.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak