Objavljen tender za nastavak izgradnje tunela Vijenac

Radiosarajevo.ba
Objavljen tender za nastavak izgradnje tunela Vijenac


JP Autoceste FBiH objavilo je javni poziv za dostavljanje ponuda za izgradnju tunela Vijenac (faza II).

Rok za predaju ponuda je 14. februar, a izbor najpovoljnijeg ponuđača i dodjela ugovora planirani su  za kraj marta ove godine.

Početkom marta očekuje se da domaće kompanije završe radove na probijanju tunela Vijenac, odnosno okončaju radove na prvoj fazi gradnje tunela.

Druga faza obuhvata radove na konstrukciji kolovoznih traka, unutrašnje betonske oplate tunela, kao i završne asfaltne radove na prilazu tunelu.

JP Autoceste FBiH je, kroz niz pregovora, postiglo sporazum s Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) u pogledu kriterija nadmetanja, koji su, zbog specifičnosti cjelokupnog projekta, znatno sniženi, te su na taj način stvorene pretpostavke da više bh. kompanija može ravnopravno sudjelovati na tenderu vrijednom 24 milona eura.

Nakon raskida ugovora sa slovenskim  kompanijama SCT d.d. i Primorje d.d., Uprava JP Autoceste FBiH naplatila je "penale" kroz naplatu bankarskih garancija u iznosu 11,2 milion eura te nastavak radova na probijanju tunela povjerila bh. kompanijama uz saglasnost EBRD-a, saopćeno je iz JP Autoceste FBiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak