Obilježeno stradanje srpskih civila Podrinja

Radiosarajevo.ba
Obilježeno stradanje srpskih civila Podrinja

U organizaciji Pododbora za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova Vlade Republike Srpske danas će biti odat pomen i služen parastos za 3. 267 poginulih srpskih civila i vojnika iz srednjeg Podrinja i Birča u posljednjem ratu u BiH. 

Članovi porodica, saborci i ostali građani posjetili su srpska stratišta u Biljači, Sasama i groblje na Zalazju, gdje su prislužili svijeće i položili cvijeće kod spomen-obilježja poginulih na Petrovdan 1992. godine. 

U Vojničkom groblju u Bratuncu  bit će održan centralni dio programa kada je predviđeno prisluživanje svijeća za pokoj duša nastradalih i služenje parastosa kod centralnog spomen-krsta. 

Nakon parastosa, delegacije će položiti cvijeće kod spomen-krsta i uslijedit će obraćanje zvaničnika i podsjećanje na srpska stradanja u ovoj regiji. 

Obilježavanju ovog historijskog događaja prisustvovat će predsjednik Odbora za njegovanje oslobodilačkih ratova - ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS-a Petar Đokić, a najavljen je dolazak i Aleksandra Džombića, predsjednika Vlade RS-a. 

Komemoraciji u Bratuncu prisustvovat će i rukovodstvo Boračke organizacije RS-a s predsjednikom Pantelijom Ćurguzom na čelu, predsjednikom Predsjedništva BORS-a Dražanom Perendijom, predsjednikom Odbora porodica poginulih boraca BORS-a Stanislavom Jungićem, te predsjednikom Odbora ratnih vojnih invalida BORS-a Mikom Škorićem na čelu. 

Najavljeno je i prisustvo ambasadora Srbije u BiH, predstavnika OHR-a i drugih međunarodnih organizacija, američke ambasade u BiH i srpskih članova rukovodstva BiH, kao i načelnika više općina iz RS-a. 

Time će se završiti obilježavanje 19. godišnjice od stradanja 69 ubijenih i 22-oje nestalih srpskih civila i vojnika u srebreničkim selima Zalazje i Sase i bratunačkim Zagonima i Biljači, koji su poginili na Petrovdan 1992.godine i tradicionalna kulturno-memorijalna manifestacija "Petrovdanski dani", koju su ove godine 15. put organizovali Boračka i Organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Srebrenice kao i Crkvena opština srebrenička. 

Za ove, kao i za mnoge druge zločine počinjene nad Srbima iz Srebrenice i Bratunca još niko nije odgovarao.   

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak