Obilježena 21. godišnjica zatvaranja logora Sušica

Radiosarajevo.ba
Obilježena 21. godišnjica zatvaranja logora Sušica

Memorijalnim pohodom "Marš povratka putem spasa - Sušica 2013.", danas je obilježena 21. godišnjica od zatvaranja zloglasnog logora Sušica. 

Kolona od oko 200 sudionika različite starosne dobi krenula je putem dužine oko 25 km. Trasa puta prošla je pored grobnice Ogredice, prešla do Debelog Brda, također jedne od lokacija grobnica ubijenih u proteklom ratu te se, sa majkama i ženama koje su došle iz pravca Vlasenice, spojila pred logorom Sušica gdje je proučena fatiha i održan historijski čas, javlja Fena

To je peti po redu pohod "Marš povratka putem spasa - Sušica". Vođa pohoda Hazim Mujčinović kaže da raduje činjenica da je među sudionicima ove godine bilo dosta mladih ljudi. 

"Mnogi od njih su djeca ubijenih u logoru Sušica. Neki su rođeni netom nakon ubistva roditelja", kazao je on. 

U okviru ovog događaja, u vlaseničkoj Hajrija džamiji proučen je tevhid za sve ubijene Bošnjake Vlasenice u ratu 1992- 1995. u logoru Sušica.

Tokom rata u BiH kroz logor Sušica prošlo je oko osam hiljada ljudi, a veliki broj njih je ubijen. 

Za zločine u logoru Sušica osuđeni su Dragan Nikolić Jenki na 20 godina zatvora, odnosno Predrag Bastah na 22 i Goran Višković na 18 godina zatvora. 

Tradicionalni pohod "Marš povratka putem spasa - Sušica 2013." organizirao je Medžlis Islamske zajednice Vlasenica, MKD Preporod - Vlasenica, MHD Merhamet Vlasenica, Organizacija porodica šehida i poginulih boraca opštine Vlasenica uz podršku Saveza logoraša u BiH. 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak