Obilježena 14 godišnjica ubistva Joze Leutara

Radiosarajevo.ba
Obilježena 14 godišnjica ubistva Joze Leutara


Polaganjem cvijeća na grobu bivšeg doministra unutrašnjih poslova Federacije BiH i člana Predsjedništva HDZ-a BiH Joze Leutara, na groblju Masline u Mostaru danas je obilježena 14. godišnjica njegove smrti, piše Fena.

U izjavi za novinare sin pokojnog doministra, Ivica Leutar, izjavio je kako se četrnaest godina bori sa institucijama Bosne i Hercegovine jer ne rade svoj posao, kada je u pitanju slučaj njegovog oca, te se pita koga tužiteljstvo i policija štiti.

 "Jedan predstavnik stranac mi je rekao kako će se, ako se otkriju nalogodavci za slučaj ubojstva moga pokojnog oca, riješiti 60 posto političkih ubojstava u Bosni i Hercegovini. Znači problem je s državnom mafijom. Sada im je želja da se s državnog slučaj moga oca prebaci na županijski sud, ali poručujem im da taj predmet neće biti u ladici", izjavio je Ivica Leutar.

Vozač pokojnog Joze Leutara Željko Ćosić, kazao je kako ga ne čudi da nalogodavci ubistva pokojnog Leutara još nisu otkriveni kada imate izjave pojedinih čelnika policijskih agencija koji kažu da su završili posao.

"Ovom im prilikom šaljem poruku da im malo savjest proradi jer mislim da bi trebala. Kažu da su već završili posao unatoč sudskoj presudi i blamaži koju su napravili. Jedno vrijeme sam bio optimist, međutim nakon ovakvih izjava ponovno me obuzima pesimizam, ali ipak dok sam živ tražit ću i istrajati da se otkrije što se dogodilo i tko je kriv", izjavio je Ćosić.

Jozo Leutar ubijen je 16. marta 1999. u naselju Ciglane u Sarajevu. Od posljedica ranjavanja preminuo je 12 dana kasnije. U ovom slučaju vođen je proces protv šestorice optuženih Hrvata, međutim uslijed nedostatka dokaza niko nije osuđen. Tužiteljstvo BiH početkom ove godine najavilo je mogućnost reaktiviranja istrage.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak